Connect with us

Upište pojam za pretragu

Ekonomija

Podržan zajam EBRD-a za dionicu Ovčari – Mostar sjever – Mostar jug na koridoru 5c

[ad_1]

Koridor 5C

Vijeće ministara BiH usvojilo je Inicijativu Ministarstva finansija i trezora i imenovao delegaciju za vođenje pregovora radi zaključivanja Ugovora o zajmu (Koridor 5s, dionice Ovčari – Mostar sjever, Mostar sjever – Mostar jug) između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Radi se o zajmu vrijednom 350 miliona eura s alokacijom na Federaciju Bosne i Hercegovine, uz rok otplate do 15 godina, uključujući tri godine grejs perioda. Projekat podrazumijeva izgradnju auto-puta od Ovčara do Mostara jug na Koridoru 5s, te će biti podijeljen na dionice Ovčari – Mostar sjever i Mostar sjever – Mostar jug.

Dionica od Ovčara do Mostara sjever sastoji se od tri dijela i uključuje Ovčari – ulaz u tunel Prenj, tunel Prenj i tunel Prenj – Mostar sjever) u ukupnoj dužini oko 35 kilometara. Planirano je da bude finansirana ovim kreditnim sredstvima obezbijeđenim iz Evropske banke za obnovu i razvoj, ali i sredstvima Evropske investicione banke.

Nakon završenih pregovora Ministarstvo finansija i trezora će u skladu sa Zakonom o zaduživanju, dugu i garancijama Bosne i Hercegovine dostaviti Savjetu ministara Prijedlog ugovora o zajmu, sa Osnovama za njegovo zaključivanje.

Business Magazine