Connect with us

Upište pojam za pretragu

Ekonomija

Poljoprivrednicima u FBiH novčane podrške 41,93 posto od iznosa ulaganja, za prehrambenu industriju 18,10 posto

[ad_1]

Shodno usvojenom Programu utroška sredstava sa kriterijima raspodjele sredstava “Subvencije privatnim poduzećima i poduzetnicima – poticaj za poljoprivredu“ u 2023. godini, poljoprivrednim proizvođačima bit će isplaćeno 41,93 posto.

To uključuje korisnike koji su aplicirali za kupovinu i nabavku poljoprivrednih mašina i priključnih uređaja, u poljoprivrednu opremu za biljnu proizvodnju, stočarstvo ili ribarstvo, u kupovinu i nabavku rasplodne stoke, ulaganja u građevinske objekte na poljoprivrednom gazdinstvu, u podizanje višegodišnjih nasada, te ulaganja u pripremu za legalizaciju građevinskih objekata i ispunjavanje okolišnih standarda.

U tu svrhu bit će isplaćeno 29.055.360,56 KM, a propisanim pravilnikom bio je omogućen maksimalan iznos pojedinačne podrške do 1,2 miliona KM.

Kada je u pitanju podrška investicijama u izgradnju ili proširenje, odnosno opremanje građevinskih objekata u svrhu obavljanja dorade i prerade poljoprivrednih proizvoda korisnicima će
biti isplaćeno 18,10 posto od iznosa ulaganja. Za navedeno je osiguran iznos od 10 miliona KM, a korisnici su mogli ostvariti, također, do 1,2 miliona KM po pojedinačnom zahtjevu.

Za Model ostalih vrsta podrški osiguran je iznos od 5.930.411,01 KM. Pri tome su najveća izdvajanja za sufinansiranje aktivnosti poljoprivrednih zadruga i privrednih društava za povezivanje
ponude porodičnih poljoprivrednih gazdinstava i obrta s područja Federacije BiH u iznosu od 5.011.234,20 KM.

“Nakon izvršenih kontrola i utvrđenog činjeničnog stanja na terenu, te komisijski obrađenih predmeta, izračunat je postotak od 41,93 posto, što je daleko najveći postotak u okviru dodijeljenih novčanih podrški po Modelu ruralnog razvoja do sada. Zadovoljni smo što će naši poljoprivredni proizvođači dobiti ova sredstva podrške i vjerujemo reinvestirati u poljoprivredu i prehrambenu industriju”, kazao je federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić.

Isplata sredstava ovisit će od dinamike isplate prioriteta budžetskih korisnika u Trezoru Federalnog ministarstva finansija, a očekuje se da isplate budu realizirane i završene do kraja ovog
mjeseca, saopćeno je iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Business Magazine