Connect with us

Upište pojam za pretragu

Ekonomija

Poslodavci i Sindikat- Hitno razmatrati izmjene zakona kako bi se plaće povećale do 400 KM

Udruženje poslodavaca u Federaciji Bosne i Hercegovine i Savez samostalnih sindikata (SSS) BiH zatražili su od rukovodstva Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine da na dnevni red sjednice zakazane za 15. ožujak hitno uvrste Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o doprinosima FBiH i Prijedlog zakona o dopuni Zakona o porezu na dohodak FBiH.

U urgenciji-pismu, koje je Udruženje poslodavaca u FBiH uputilo Mirjani Lepić-Marinković, predsjedavajućoj i potpredsjedavajućim Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Edini Gabeli i Mladenu Boškoviću, navodi se da su radni materijali za tu točku dnevnog reda dostavljeni još krajem prošle godine od ovlaštenih predlagača, a da prema javno objavljenoj najavi sjednice (zakazane za 15. ožujak ove godine) ti prijedlozi nisu uvršteni u dnevni red zasjedanja.

Kako navode u priopćenju za javnost, UPFBiH i SSSBiH još jednom ukazuju na značaj Prijedloga zakona o izmjeni i dopuni Zakona o doprinosima i Prijedloga zakona o dopuni Zakona o porezu na dohodak i na potrebu uvrštavanja na dnevni red predstojeće sjednice i njihovo hitno usvajanje.

-Predloženi zakoni su korisni za cjelokupnu društvenu zajednicu, a usvajanje tih zakona bi omogućilo brzu reakciju u kojoj nijedan od socijalnih partnera (vlast, sindikati, poslodavci) ne bi pretrpio štetu nego bi svi imali izravnu ili neizravnu korist. Usvajanjem predloženih izmjena i dopuna zakona zaposlenima u realnom sektoru, kroz brza povećanja njihovih primanja, pomoglo bi se da lakše podnesu povećane troškove života i inflaciju. Istovremeno, barem dijelom, zaustavio bi se odlazak kvalificirane radne snage iz BiH što je sve veći problem u čitavoj BiH – navodi se u pismu.

UPFBiH i SSSBiH podsjećaju da su, bez opravdanih razloga, izgubljena dva mjeseca ove poslovne godine a nisu stvoreni uvjeti za povećanje plaća radnicima te se i dalje nastavlja trend nemotiviranosti i odlaska radnika iz naše države zbog niskih primanja i nestimulativnih uvjeta rada.

-S druge strane, formiranje vlasti ide presporo i neizvjesno je kad bi moglo doći do nekih konkretnih i sustavnih mjera za poboljšanje poslovnog ozračja i standarda radnika u našoj državi. Iz tog razloga smo i ponudili određena privremena rješenja do usvajanja sustavnih propisa, koji su u proceduri već gotovo sedam godina – naglašava se u pismu.

Usvajanje izmjena i dopuna tih zakona omogućilo bi povećanje plaća zaposlenih u realnom sektoru do 400 KM. Prema predloženim izmjenama i dopunama dva zakona, na ta povećana neto primanja radnika, gospodarska društva i obrtnici plaćali bi samo umanjene doprinose za mirovinsko i zdravstveno osiguranje što bi omogućilo da ukupno povećanje plaće ide izravno radnicima.

-Poslodavci i sindikati ukazuju da ima još dovoljno vremena da se zakoni uvrste na dnevni red i da se, do sjednice 15. ožujka ove godine, naprave kvalitetne konzultacije socijalnih partnera sa ciljem donošenja tih korisnih i prihvatljivih zakonskih rješenja za radnike, poslodavce i vlasti – priopćeno je iz UPFBiH i SSSBiH, prenosi Fena.