Connect with us

Upište pojam za pretragu

Ekonomija

POSTAJE LI LUKSUZ ODLAZAK KOD ZUBARA: STOMATOLOZI DRASTIČNO PODIGLI CIJENE

Talasu poskupljenja pridružili su se i stomatolozi.

U stomatološkim ordinacijama širom bh. entiteta RS veće su cijene usluga. Stomatolozi kao glavni razlog skoka cijena navode poskupljenje materijala i opreme.

Stomatolozi u Republici Srpskoj od početka godine podigli su cijene za 20 posto. Otežan rad u uslovima pandemije prinudio ih je na ovaj korak, kažu u Komori doktora stomatologije entiteta.

  • Dogovor između stomatologa, pogotovo banjalučke regije bio je da se cijene otprilike nekih 20 do 30 posto povećaju. I dentalne kuće od kojih mi kupujemo stomatološke materijale, povećale su cijene čak do 40 ili 50 podsto – kaže Saša Dabić, predsjednik Komore doktora stomatologije RS.

Trenutno se radi na definisanju obavezne minimalne cijene usluga, čije se usvajanje očekuje do maja. Iako ima odstupanja, u većini stomatoloških ordinacija vađenje zuba je deset maraka skuplje, pa sada iznosi 30 KM za stalni, a 20 KM za mliječni zub.

  • Ja sam u privatnom poslu, u privatnoj ambulanti već 16 godina i cijene se od tad nisu mijenjale – navodi Dabić.

Za građane je poskupljenje stomatoloških usluga još jedan udarac na ionako osiromašeni kućni budžet. Za mnoge odlazak kod zubara postaje luksuz.

„Povadio sam zube, povadio, nemam više šta…“, „Sve je poskupjelo, šta ću…“,

„Samo što moram, što me zaboli, pa šta ću…“, „Mi od penzijice, ne mogu ni na kafu…“, „Ja upravo sad idem kod zubara, idem da mi uzme mjeru, ali ne znam za cijenu’, kažu anketirani građani za BHRT.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa ‘GLEDAJ Hayat‘ na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

Hayat