Connect with us

Upište pojam za pretragu

Ekonomija

POVEĆANI PRIHODI U BOSNI I HERCEGOVINI OD INDIREKTNIH POREZA

Prihodi od indirektnih poreza u Bosni i Hercegovini u prva dva mjeseca 2024. godine iznosili su 1 milijarda i 757 miliona maraka i veći su za 187 miliona maraka ili 11,9 posto u odnosu na isti period 2023. godine kada su iznosili 1 milijarda i 570 milliona maraka.

Nakon što je Uprava za indirektno oporezivanje u prva dva mjeseca 2024. godine privredi vratila 325 miliona maraka povrata PDV-a, neto prikupljeni prihodi podjelili su se u prva dva mjeseca 2024. godine, između države BiH, entiteta i Distrikta Brčko, iznosili su 1 milijarda i 432 miliona maraka i veći su za 231 milion maraka u odnosu na prihode koje su sa Jedinstvenog računa korisnici dobili za isti period 2023. godine.

Za finansiranje državnih institucija u prva dva mjeseca 2024. godine raspoređen je iznos od 167 miliona maraka. Sav višak prihoda od indirektnih poreza završio je u entitetskim kasama i kod Brčko distrikta. Tako je Federacija BiH dobila 772 miliona maraka, RS 431 miliona i Distrikt Brčko 43 miliona maraka.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa ‘GLEDAJ Hayat‘ na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

Hayat