Connect with us

Upište pojam za pretragu

Ekonomija

Pridružite se stručnjacima u Opatiji od 10. do 12. 05. i saznajte zašto je plin temelj za rješavanje energetske trileme

[ad_1]

38. Međunarodni znanstveno-stručni susret stručnjaka za plin

Sudjelovanje na skupu pružit će vam priliku da se sastanete s vodećim liderima iz sektora plina i UPP-a iz više od 20 zemalja. Skup će okupiti 500 priznatih stručnjaka za plin i energetiku iz više od 20 zemalja, a svoje sudjelovanje potvrdilo je 50-ak uglednih predavača i 30-ak izlagača.

Zanimljiv program konferencije obuhvatit će 10 tematskih cjelina, nekoliko panel-diskusija i postersku sekciju. Prvi dio konferencije obradit će strateške teme poput ključne uloge prirodnog plina i UPP-a pri suočavanju s međusobno povezanim izazovima: sigurnosti opskrbe, energetskom tranzicijom i pristupačnom energijom. Andrea Stegher, budući predsjednik Međunarodne plinske unije (IGU), u mandatu od 2025. do 2028. te trenutačni dopredsjednik IGU-a održat će predavanje o prirodnom plinu kao energetskom temelju za rješavanje energetske trileme. Stegher smatra da su nužna nova ulaganja i šira diverzifikacija, a ne samo etiketiranje plina kao tranzicijskog goriva s ograničenim vijekom trajanja. Budući predsjednik IGU-a navodi potrebu ulaganja u nove izvore plina, uključujuči i nove „zelene“ i niskougljične plinove, primjenu tehnologije hvatanja, korištenja i skladištenja ugljika (CCUS) te izgradnju novih infrastrukturnih projekata koji bi osigurali potporu energetskoj tranziciji.

Filimon Antonopoulos, direktor tvrtke Tallon Commodities prezentirat će strategije pomoću kojih tvrtke mogu uporabom energetskih financijskih izvedenica ponovno preuzeti kontrolu nad svojim troškovima i proračunima te se zaštiti u razdobljima ekstremne volatilnosti cijena i iracionalnih tržišta.

Mr. sc. Marijan Krpan, predsjednik Uprave Agencije za ugljikovodike održat će izlaganje na temu izgleda za istraživanje prirodnog plina i međunarodnu suradnju u jugoistočnoj Europi i mediteranskom bazenu (Izrael, Cipar, Egipat i Grčka). Stručnjaci iz tvrtki INA-Industrija nafte d.d. i MOL Group prezentirat će rad o upravljanju istraživanjima plina kroz organski rast (INA naftna industrija). Laslo Farkaš Višontai iz tvrtke Podzemno skladište plina predstavit će projekt izgradnje novog podzemnog skladišta plina u Hrvatskoj  – PSP Grubišno polje.

Stručnjaci iz tvrtke LNG Hrvatska prikazat će sve razmatrane mogućnosti povećanja maksimalnog kapaciteta Terminala te dati detaljni prikaz odabranog rješenja, nabavom i ugradnjom dodatnog modula za uplinjavanje. Julie Cejkova iz tvrtke Chart Ferox prikazat će tehničku i komercijalnu izvedivost tehnologije Small-scale LNG i objasniti kako se koncept kriogenog lanca vrijednosti može primjeniti i na vodik.

Očekuju Vas i prezentacije o problematici transporta, distribucije, skladištenja i potrošnje prirodnog plina s obzirom na osiguranje učinkovitog, pouzdanog i niskougljičnoga plinskog sustava. Bit će prikazani i pravni instrumenti kontrole rizika u vrijeme globalne energetske krize i predstojeće zakonodavno uređenje vodika u hrvatskom zakonodavstvu i komparativna rješenja iz drugih država članica.

Brojni izlagači predstavit će napredna tehnička rješenja za plinsko gospodarstvo i energetiku na izložbi plinske opreme i tehnologije.

PRIJAVITE SE ovdje!

Business Magazine