Connect with us

Upište pojam za pretragu

Ekonomija

Prijedlog struke: Privremeno suspendirati akcize na gorivo, tako smanjiti cijene za skoro 0,50 KM

Rast cijena poprima takav nivo, da ekonomski analitičar Faruk Hadžić smatra da bi država trebala privremeno suspendirati naplatu akciza na gorivo te tako reducirati nagli rast cijena.

“Nivo cijena goriva u Bosni i Hercegovini već sada je zabrinjavajući i vrlo je moguće da će dodatno rasti u narednom periodu, smatra Hadžić.

Zbog visoke cijene goriva, doći će do dodatnog pritiska na rast cijena i drugih proizvoda i usluga, što će samo još više potaknuti inflaciju – rast cijena, navodi on.

💡 Država bi trebala privremeno suspendovati naplatu akciza na gorivo. Nivo cijena goriva u Bosni i Hercegovini već sada…

Posted by Faruk Hadžić on Saturday, February 19, 2022

“Kratkoročno, rješenje je u privremenoj suspenziji člana 17. Zakona o akcizama u BiH, kako bi se naplata akciza na gorivo suspendirala na tri mjeseca sa mogućnosti produženja na još tri mjeseca ako bude potrebe. Dugoročno, a to sam predlagao prije nekoliko godina, može se uvesti ‘varijabilna akciza’ na gorivo, koja bi se povećavala/smanjivala zavisno od kretanja nafte na svjetskom tržištu”, napisao je.Kaže i kako akcizu ne treba miješati sa putarinama za ceste i autoceste, koje se također naplaćuju po litri goriva.

“One svakako, većinski idu namjenski za posebne podračune. Akciza ide isključivo u tekuću budžetsku potrošnju, bez bilo kakve jasne namjene utroška. Suspenzijom ovog člana, cijena goriva u BiH bi se odmah smanjila između 0,35 KM (dizel) – 0,47 KM (motorni benzin 98) po litri goriva”, zaključuje Hadžić.

Centralna.ba