Connect with us

Upište pojam za pretragu

Ekonomija

Proizvođači peleta tužili BiH, evo i zašto

Podsjećamo, zbog energetske krize i divljanja cijena Vijeće ministara BiH je polovinom prošle godine zabranio izvoz drveta i proizvoda od drveta.

Zabrana je trajala sve do kraja siječnja ove godine, a proizvođači peleta su u više navrata izražavali nezadovoljstvo zbog toga ističući da su im dovedeni u pitanje već ugovoreni poslovi sa ino kupcima.

Najavljivali su i tužbe, a te najave sada su i ostvarili.

,,Određena grupa proizvođača je podnijela tužbu prema Sudu BiH s ciljem naknade štete. Zabranom izvoza nam je napravljena ogromna šteta. Izgubili smo kupce i tržište, morali smo da vraćamo primljene avanse iz inozemstva i na kraju ne znamo kuda će uopće ova industrija da ide dalje”, kazao je za Capital predstavnik proizvođača peleta Goran Ivanović.

Kazao je da je zabrana izvoza išla na štetu velikog broja proizvođača.

,,Naše procjene pokazuju da je ovom odlukom direktno pogođeno između 50 i 80 poduzeća u BiH”, rekao je on.

Inače, u Republici Srpskoj je do kraja ožujka na snazi odluka Vlade RS kojom je cijena peleta ograničena na 480 KM plus PDV. Ivanović kaže da više nema potrebe da se cijena ograničava jer je ovo mrtva sezona.

,,Ovo je razdoblje kada su nam ranije ino kupci dolazili i financirali gotovo cijelu proizvodnju jer tvrtke moraju da plate kredite, plate radnika i ostale obveze, a jednostavno prodaje na domaćem tržištu u ovom razdoblju nema”, istaknuo je on.

Tajnik Udruženja šumarstva i prerade drveta u Privrednoj komori RS Lazo Šinik također je potvrdio da su pojedini veliki proizvođači podnijeli tužbe protiv BiH.

,,Smatraju da im je tom odlukom nanesena šteta jer su već imali ugovorene poslove sa ino kupcima i izgubili očekivanu dobit”, kazao je Šinik.

On je kazao i da smatra da domaći kupci ne trebaju plaćati pelet kao oni iz razvijenih europskih zemalja te da bi država, u slučaju da opet bude donosila slične mjere, to morala da radi na drugačiji način kako bi se izbjegle ovakve situacije.

Iako je zabrana izvoza donesena kako bi se stabiliziralo domaće tržište i smirilo “divljanje” cijena, malo tko je osjetio bilo kakve benefite.

Centralna.ba