Connect with us

Upište pojam za pretragu

Ekonomija

PROJEKAT MOSTARSKE KOMPANIJE: U PLANU ULAGANJE 63 MILIONA KM U OBNOVLJIVE IZVORE ENERGIJE

Aluminij Industrija Mostar zahtijeva ekonomično i pouzdano snabdijevanje električnom energijom za svoj rad. U skladu s izrađenim strateškim planom razvoja, M. T. Abraham Group u kratkoročnom periodu intenzivno radi na nadogradnji ljevaonice, ponovnom pokretanju tvornice anoda i pogona elektrolize te izgradnji i pokretanju novih pogona u Aluminiju.

Energetska tranzicija prema obnovljivim izvorima jedan je od prioriteta energetskog sektora u Evropskoj uniji. M. T. Abraham Group daje snažnu podršku energetskoj tranziciji prema obnovljivim izvorima i niskougljičnoj električnoj energiji, kazali su za “Večernji list” iz ove kompanije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stoga, a u cilju osiguranja daljnjeg proširenja obima projekta i saradnje, M. T. Abraham Group planira ulagati u elektrane na obnovljive izvore energije, čime će osigurati stabilnu i pristupačno snabdijevanje električnom energijom koje će zadovoljiti potrebe tvornice, a pritom ostati vjerna Aluminijevoj predanosti promovisanju održivosti i ekološke svijesti te odgovornosti.

Korištenje solarne energije dovest će do uštede energije, kao i smanjenja emisija iz energije koja se proizvodi upotrebom fosilnih goriva te onečišćenja okoliša prouzročenog njihovim izgaranjem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Aluminij je jedan od najvećih potrošača električne energije u BiH. Za postrojenje treba osigurati sigurno i stabilno snabddijevanje električnom energijom od 8.760 sati godišnje. Ulaganjem u solarnu fotonaponsku elektranu Aluminij Industrija u sklopu M. T. Abraham Group zadovoljit će potrebe za električnom energijom ljevaonice, anoda i upravne zgrade. Solarna fotonaponska elektrana će proizvoditi više od 68.000 MWh godišnje, objasnili su.

Aktivnosti dobijanja potrebnih dozvola i definiranja finansijskog modela za finansiranje izgradnje solarne fotonaponske elektrane već su u toku. Certifikati i kvaliteta Za ovaj će projekt M. T. Abraham Group, kako saznaje “Večernji list”, osigurati kapitalna ulaganja i sredstva za operativne troškove u iznosu većem od 63.000.000 KM.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa ‘GLEDAJ Hayat‘ na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

Hayat