Connect with us

Upište pojam za pretragu

Ekonomija

Šest mladih Goraždana svoje poslovne ideje pretvara u biznis

[ad_1]

Šest mladih poduzetnika, koji su, od njih dvadeset prijavljenih,uspjelo da uspješno završi sve poslovne modele, predstavilo je svoje biznis ideje.

Prezentaciji je, pored predstavnika fondacije IMPAKT i Caritasa Švicarske, prisustvovao i gradonačelnik Goražda Ernest Imamović.

On je na početku svog obraćanja najprije uputio čestitke svim učesnicima ovog projekta, te  istakao značaj realizacije ovakvih projekata u našem gradu.

“Grad Goražde će uvijek podržati ovakve projekte koji su od posebnog značaja za mlade, ali i cjelokupnu lokalnu zajednicu”, naglasio je Imamović.

Ovo je kraj prvog ciklusa impakt inkubatora poslovnih ideja u saradnji sa Gradom Goražde i u saradnji sa Caritasom. Inače, IMPAKT inkubator poslovnih ideja je sveobuhvatan program podrške i razvoja poduzetništva koji kreće prije svega od razvoja poduzetničke kulture, svijesti poslovng ambijenta, a sam program se sastoji od nekoliko komponenti.

“Jedna od komponenti projekta edukacija koja traje otprilike dva mjeseca, gdje potencijalni poduzetnici imaju  priliku da razrađuju svoje poslovne ideje, poslovne planove u saradnji sa svojim mentorima koji dobiju već prvi dan obuke i sa njima rade ta dva mjeseca.Ovdje ćemo imati priliku da poslušamo od dvadeset poduzetnika koji su ušli u INKUBATOR, njih 6 je uspjelo da uspješno završi sve poslovne modele,..Imat će priliku također da dobiju bespovratnu finansijsku podršku u iznosu od 8.000 KM i nakon toga ulaze u  jednu fazu dugoročnog mentoringa.​”, rekao je medijima direktor Investicijske fondacije IMPAKT Senajid Đozo.

Inače, IMPAKT inkubator poslovnih ideja već evo dugi niz godina podržava razvoj poduzetništva i do sada su implementirali INKUBATOR u 59. lokalnih zajednica gdje su podržali preko 400 poslovnih poduhvata.

Ono što je ključno istaći, prema riječima Đoze, jeste održivost preko 90 % u tim lokalnim zajednicama.

“Ove godine smo dakle pokrenuli i IMPAKT akcelator koji je  predviđen za biznise koji žele da unaprijede svoje poslovne poduhvate, a stari su minimalno godinu dana pa do 42 mjeseca i on se sada isključivo provodi na području Tuzlanskog kantona. Ove godine implementiramo projekat u 20 lokalnih zajednica”, kaže Đozo.

IMPAKT inkubator poslovnih ideja projekat je koji zajednički realiziraju Investicijska fondacijja IMPAKT, Grad Goražde i Caritas Švicarska, a cilj ovog projekta jeste razvoj poduzetništva i podrška razvoju malih i srednjih biznisa, te naročito razvoj poduzetničkog razmišljanja među mladima.

Ovaj program predstavlja snažan korak naprijed u stvaranju povoljnog okruženja za poduzetnike, te promoviranja privrednog razvoja u BiH.

Cilj ovog partnerstva je pružiti podršku i poticaj mladim poduzetnicima, potaknuti inovacije, te stvoriti održivu i konkurentnu poslovnu klimu.

Glavni elementi ovog projekta koji su realizovani tokom prethodnih mjeseci su:

  • Poduzetnička obuka u trajanju od 6 dana u periodu od maksimalno 2 mjeseca fokusirana na razvoj poslovnog plana i poslovnog modela te jačanje preduzetničkih vještina, prilikom čega učesnici obuke imaju kontinuiranu stručnu i mentorsku podršku trenera u izradi zadataka i finalnoj izradi poslovnog plana i poslovnog modela.
  • Priprema i realizacija prezentacije poslovnih idejapred stručnom komisijom za ocjenu poslovnih planova i poslovnih modela.
  • Dodjela bespovratne finansijske podrškeu iznosu do 8.000,00 KM za najbolje pozitivno ocijenjene poslovne poduhvate na području grada Goražda, u skladu sa raspoloživim finansijskim sredstvima za podršku poduzetnicima
  • Stručna i mentorska podrška u daljem rastu i razvoju biznisa u skladu sa procijenjenim potrebama.

Business Magazine