Connect with us

Upište pojam za pretragu

Ekonomija

Snježana Kopruner je sa svojim timom oživjela GS-TMT i Travniku vratila Ivu Andrića

Prije više od 18 godina u Bosnu i Hercegovinu je došla žena koja je preporodila privredu Srednjobosanskog kantona i postala jedna od najutjecajnijih poduzetnica u BiH. Ovo je priča o Snježani Köpruner, direktorici Tvornice mašina GS-TMT u Travniku.

Snježana Köpruner je rođena u Hrvatskoj, nakon toga seli u Njemačku gdje se posvećuje poslu sa svojim suprugom. U procesu privatizacije kupuje firmu Tvornice mašina u Travniku, koju je prvo kupio Messer, a nakon promjene vlasništva ostavio ih na cjedilu.. Na pitanje da li je sebe mogla zamisliti u BiH, Köpruner kaže da nije ni sanjala da će svoj posao završiti u BiH.

“U BiH sam došla slučajno. Nisam ni sanjala da ću poslovnu karijeru završiti u BiH. Iz Zadra sam pobjegla jer nisam se mogla identificirati s tim ideologijama i u Njemačkoj sam radila gotovo 15 godina. Iz Travnika smo dobili vapaj za pomoć, tražili su posao, trebali su im ugovori, a ja sam radila na projektima za Messer i tada mala firma od 52 uporna zaposlenika koji nisu htjeli novac već posao, dobili su projekat. Kasnije ih je kupio Messer za 1 euro, a promjenom vlasništva su ih napustili. Uslijedila je nova privatizacija i postajemo suvlasnici”, kaže Köpruner.

Ističe da su zatekli 52 uposlenika od čega 11 portira. Uslijedila je popravka strojeva, a kao direktorica vidjela je iskrenost i poštenje kod radnika koji nisu željeli pasti pod ruke tajkunima.

Nakon brojnih poteza rekonstrukcije firme, Köpruner je sa svojim radnicima napravila istinski rezultat čime je pokazala uspješnost vođenja jedne velike firme. GS-TMT je 2004. godine ostvario 400.000 eura prometa i imali su 52 uposlenika, a prošle godine 33 miliona eura i imaju 500 uposlenika.

Osim poslovnih uspjeha koji se šire otvaranjem novih pogona u Rami, a u budućnosti i u Zenici te sestrinskih firmi u Novom Travniku, Köpruner je posvećena i društveno-korisnom radu. Nedavno je, i pored svih obaveza, rekonstruisala rodnu kuću Ive Andrića koja je bila u veoma lošem stanju.

Danas je ta kuća reprezent Travnika u sklopu koje se nalazi i prostor za kulturne događaje, muzej, ali i ugostiteljski objekat koji odiše vremenom Ive Andrića. Samo u taj projekt uložila je skoro milion KM sredstava.

“Izuzetno sam ispunjena svime što smo ispunili. Nisam skromna toliko kada govorimo o timu. Kod nas 520 porodica živi danas od te firme. Svaki mjesec imamo milion KM u plaće, ali osnova mi je zadovoljni radnik i da smo društveno korisni. Nisam za to da se obogatim. Upravo zbog toga, slušala sam mnogo o Ivi Andriću ovdje, a njegova kuća je bila zapuštena. Smatrala sam da Ivo Andrić ovo nije zaslužio i da ga treba vratiti ovom gradu i krenuli smo u obnovu ove kuće koja je danas ovakva kakva jeste”, kaže Köpruner.

Na pitanje kako kroz sve godine rada gleda žene u BiH i gdje se nalazi žena u BiH, pa počevši i u njenoj firmi kaže da su žene u njenoj kompaniji samouvjerene.

“Mislim da su žene na nivou svakog muškarca i tu nema nikakve razlike. Kod nas su za isti posao plaćene i žene i muškarci. U Njemačkoj sada, ne prije 50 godina, žena je za isti posao kao muškarac plaćena 29 posto manje, to je prije 5-6 godina bilo oko 33 posto. To je pokvarenost kapitalizma”, kaže Köpruner te ističe da su žene u BiH dosta svjesnije sebe nego žene na zapadu.

Foto: E. M./Klix.baFoto: E. M./Klix.ba

Na pitanje koji su planovi Snježane Köpruner u budućnosti govori da rade na misiji cijele kompanije u smislu energetske učinkovitosti pa u Rami planiraju napraviti tvornicu koja će biti energetski neovisna.

“Nakon Rame razgovarat ćemo o pogonima u Zenici, a gledamo kako napraviti zadovoljnog radnika. Moji radnici imaju sistematske preglede i sve im je plaćeno, svi dodatni pregledi, imamo vrtić koji smo napravili za njihovu djecu, imaju stipendije, obuke, a sada gledamo kako njihov život organizirati i dati im mogućnosti za druge sportske/kulturne aktivnosti. Planiramo se razvijati i u smjeru zdrave hrane i to je važno. Gdje će to biti ne znam, ali nećemo izlaziti iz BiH”, poručila je Köpruner na kraju razgovora za Klix.ba.