Connect with us

Upište pojam za pretragu

Ekonomija

Stanovništvo u Srbiji među najsiromašnijim u Europi: Skoro sedam posto živi u apsolutnom siromaštvu

Skoro sedam posto stanovnika Srbije živi u apsolutnom siromaštvu, a gotovo jedna trećina je u riziku od siromaštva i socijalne isključenosti, priopćeno je iz Fondacije Centar za demokraciju (FCD), povodom 20. veljače, Svjetskog dana socijalne pravde.

“Stanovništvo u Srbiji je među najsiromašnijim u Europi, ekonomske i socijalne nejednakosti u državi su sve izraženije, a izdvajanja za socijalnu pomoć su iz godine u godinu sve manja”, upozorava FCD, a prenosi Beta.

Ocijenili su kako posebno zabrinjavaju podaci o siromaštvu najugroženijih društvenih grupa: stanovništva u seoskim područjima, nezaposlenih i pripadnika romske populacije, jer od svih romskih naselja u Srbiji, 38 posto njih nije priključeno na vodu, a više od 70 posto nema kanalizaciju.

Pored toga, Srbija nema odgovarajući zakonski i strateški okvir kojim bi umanjila problem siromaštva, ocijenila je fondacija.

U izjavi generalnog direktora Međunarodne organizacije rada (ILO) Guy Rydera navodi se da međunarodna zajednica ne smije propustiti šansu da oblikuje oporavak od koronavirusa tako da što većem broju ljudi širom svijeta omogući veća ekonomska i socijalne prava.

Kriza izazvana pandemijom pogoršala je nejednakosti, ukazao je prvi čovjek ILO-a povodom Dana socijalne pravde.

“Najgore su pogođeni oni koji su bili u nepovoljnom položaju prije pandemije: mladi, žene, radnici u neformalnom sektoru i radnici migranti, mala poduzeća. Ali ništa od toga nije neizbježno i ovisi od izbora koje donosimo”, rekao je Ryder.

Centralna.ba