Connect with us

Upište pojam za pretragu

Ekonomija

Štete od poplava se zbrajaju, gubitci ogromni – Centralna.ba

Proljetna sjetva u FBiH počela je znatno kasnije nego što je to predviđeno zbog čekanja na isplatu poticaja. Još je u ožujku bilo sasvim jasno da će prinosi biti znatno slabiji nego ranije, a poplave koje su zahvatile našu zemlju napravile su dodatni problem.

Predsjednik “Klastera”, proizvođača mediteranskog voća Hercegovine, Nedim Badžak kazao je novinarima da su velike količine trešanja i jagoda nastradale te da trešnje vjerojatno neće biti ni 10 posto od ukupno planirane proizvodnje. Jagoda bi, dodao je, trebalo biti nešto više, jer je jedan dio obran prije početka padavina.

Osim toga, u pojedinim područjima usjevi su skroz uništeni.

U razgovoru za Klix.ba predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH kaže da su gubici ogromni i da se šteta još zbraja.

U predjelima koje je voda zahvatila napravljena je opća havarija. Sve se mora presijavati. Odnosno, potrebno je čekati se da se zemlja isuši, zatim se mora ponovo orati, frezati, mora se izvršiti priprema zemljišta, a zatim se sjetva vrši nanovo, kaže Bićo.

Proces presijavanja bi trebao trajati između 15 i 30 dana, a sve će zavisiti od vremenskih uvjeta u narednim danima.

Blato i mulj se nalaze na poplavljenim područjima te se prije svega mora sačekati da se zemlja isuši, a zatim i dezinfikuje. Primjenuje se postupak koji je skup i dugotrajan, objašnjava Bićo.

Prinosi će biti znatno umanjeni, kako od jesenje sjetve, tako i od proljetne.

Pšenicu već sad od vlage napadaju bolesti. Od jesenje sjetve će prinosi biti znanto umanjeni. Kada govorimo o proljetnoj sjetvi ona nije skroz ni završena, došli smo do pola i onda su počele kiše. Sada je ključno da iskoristimo lijepo vrijeme, kaže Bićo.

Na pitanje da li će smanjeni prinosi dovesti do novih poskupljenja Bićo odgovara da cijene ne diktiraju poljoprivredni proizvođači nego trgovci, ali da pretpostavlja da će sve biti drastično skuplje.

Govoreći o pomoći vlasti i saniranju nastale štete objašnjava da da bi se šteta sanirala, odnosno da bi se vlast uključila i pomogla, potrebno je da prethodno bude proglašeno stanje elementarne nepogode.

U Unsko-sanskom kantonu, u kojem je proglašeno stanje elementarne nepogode, šteta će na neki način biti sigurno sanirana, dodaje Bićo za Klix.