Connect with us

Upište pojam za pretragu

Ekonomija

Toyota i u 2021. prva u svijetu po broju prodanih automobila

Dvocifreni rast prodaje u 2021. godini zacementirao je vodeću poziciju japanske Toyote na ljestvici autokompanija s najviše prodanih automobila, ispred njemačkog Volkswagena, pokazali su u petak objavljeni podaci.

Toyota je saopćila da je prošle godine prodala 10,4 miliona vozila, uključujući i ona povezanih kompanija Daihatsu Motors i Hino Motors, za 10,1 posto više nego u 2020.

Volkswagen je isporučio 8,9 miliona vozila, najmanje u zadnjih 10 godina i za pet posto manje nego u 2020., piše Autopress.

Proizvođači automobila bili su prisiljeni smanjiti proizvodnju u 2021. zbog nestašice poluvodiča koja je izazvala poremećaje u nabavnim lancima i potaknula žestoko takmičenje za ključnu komponentu i među proizvođačima potrošačke elektronike.

Toyota Motor uspješnije se nosila s pandemijom od većine drugih proizvođača automobila jer su posljedice na njezinom matičnom tržištu i u pojedinim dijelovima Azije bile blaže nego u Evropi.

Kompanija će kompletno poslovno izvješće za treće poslovno tromjesečje objaviti danas, a već je upozorila da zbog poremećaja povezanih s kovidom-19 vjerovatno neće uspjeti proizvesti ciljanih devet miliona vozila u poslovnoj godini koja završava 31. marta.


(Pressmedia)