Connect with us

Upište pojam za pretragu

Ekonomija

U Federaciji BiH gorivo poskupjelo u prosjeku za sedam feninga po litru

Nove su cijene i na benzinskim pumpama. U Federaciji BiH gorivo je poskupjelo u prosjeku za sedam feninga po litru. Tako benzin košta i do 2,61 KM po litru, a dizel 2,66 KM. Ekonomski stručnjaci tvrde da su akcize posljedica globalne ekonomske krize. Je li na pomolu rješenje ili eventualno ublažavanje posljedica ?

 

“Da ograniči rast marži pošto ne može da ograniči cijenu. Drugo je da utiče na taj način da se smanje davanja jer u cijeni svih tih proizvoda, recimo nafte i naftnih derivata, najmanja je cijena nafte i naftnih derivata – najveća cijena je kojekakvih davanja. Od akciza, poreza, prireza i tako dalje”, objašnjava Damir Miljević, ekonomski analitičar i stručnjak za oblast energetike.

 

Zastupnik SDP-a u Parlamentarnoj skupštini BiH Saša Magazinović najavio je da će ta stranke sutra staviti u proceduru zakon kojim se ukidaju akcize: “One su nedavno uvedene i uvedene su da bi imale ekspanziju cestogradnje. Podsjetit ću  – tada je Lars Gunnar Wigemark najavio dolazak IKEA-e, velikih investitora i tako dalje. Ono što možemo uraditi jeste ukinuti akcizu ”, prenoai Federalna.ba.

Centralna.ba