Connect with us

Upište pojam za pretragu

Ekonomija

UniCredit u BiH je lider na tržištu i najbolji pružatelj usluga u području finansiranja trgovine


Kako su ocijenili sudionici tržišta, UniCredit Bank d.d. Mostar i UniCredit Bank a.d. Banja Luka su potvrdile svoju titulu. Vrijedi istaknuti da je ukupno 11 banaka UniCredit Grupe proglašeno kao prvi izbor za finansiranje trgovine u zemljama u kojima djeluju, te da je ovo trinaesta godina zaredom kako je UniCredit dobio ovo prestižno priznanje, što potvrđuje njegovu stručnost u ponudi proizvoda, vodeću poziciju u usluzi korisnicima i duboko razumijevanje svojih ključnih europskih tržišta.

Povodom uspjeha u Bosni i Hercegovini, Almir Gredić, član Uprave za Korporativno bankarstvo UniCredit Bank d.d. Mostar je izjavio: “Tokom proteklih 12 mjeseci, došlo je do niza novih izazova u industriji finansiranja trgovine. U odgovoru na te izazove, odlučno smo ojačali naša partnerstva s klijentima i intenzivirali razvoj naših digitalnih bankarskih rješenja. Našu kontinuiranu podršku realnoj ekonomiji, kao i napor u osnaživanju razvoja naših zajednica, prepoznali su sudionici na tržištu i potvrdili kroz Euromoney anketu. Radujemo se što nastavljamo graditi prosperitet zajedno s našim klijentima.”

Godišnja anketa časopisa Euromoney o trgovinskom finansiranju prikuplja na hiljade odgovora kupaca, finansijera i prodavatelja iz cijele industrije, te se smatra mjerilom globalne industrije trgovinskog finansiranja. Istraživanje, koje se zasniva na povratnim informacijama preko 11.000 korporacija i finansijskih institucija, pokazuje uspješnost banaka u dvije kategorije: “Najbolja usluga” koja procjenjuje nivo usluge korisnicima, i “Tržišni lider” koja kombinira podatke o tržišnom učešću, udjelu poslovanja i prometu kako bi se kreirala rang lista najboljih banaka za finansiranje trgovine.

Željko Kišić, član Uprave za Korporativno i investiciono bankarstvo u UniCredit Bank a.d. Banja Luka povodom dobijanja ove titule dodao je: “Ponosni smo na ovo priznanje i zahvalni upravo klijentima koji su prepoznali naše vrijednosti i našim timovima koji su uložili napore da iste ostvare. Pažljivo pratimo potrebe i očekivanja naših klijenata, te nastavljamo da im pružamo podršku u svakodnevnim aktivnostima i da pronalazimo naprednija rješenja koja će doprinijeti njihovom efikasnijem poslovanju.”

UniCredit je proglašen najboljim pružateljem usluga u Srednjoj i istočnoj Europi te Italiji, Austriji,  Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Češkoj, Rumuniji, Srbiji i Slovačkoj. Titulu lidera na tržištu ponio je u  Srednjoj i istočnoj Europi te Italiji, Austriji, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Češkoj, Mađarskoj, Rumuniji, Srbiji i Slovačkoj.

Komentirajući uspjeh banke, Francesca Nenci, globalna direktorica za trgovinu i korespondentsko bankarstvo, istakla je: “Uprkos geopolitičkim napetostima koje otežavaju trgovinu širom svijeta, UniCredit je ostao nepokolebljiv u pružanju vrhunske usluge svojim klijentima. Naš stalni napor ka digitalizaciji i pojednostavljenju procesa bio je temelj našeg uspjeha u ovogodišnjoj anketi i osigurao je da se UniCredit smatra prvim izborom kako u Bosni i Hercegovini, tako i u cijeloj Europi.”

U proteklih nekoliko godina, UniCredit je poticao inovacije i implementirao vodeća tržišna rješenja poput Trade Finance Gate-a (TFG), moderne digitalne platforme koja omogućava korporacijama digitalno upravljanje svojim transakcijama trgovinskog finansiranja. Kroz takve proizvode, banka je svojim klijentima omogućila digitalnije iskustvo trgovanja u svakoj fazi lanca vrijednosti, dok je istovremeno uspješno optimizirala i digitalizirala svoje interne operativne procese. To je banci omogućilo više vremena za fokusiranje na strateške razgovore s klijentima.

Ovaj uspjeh uslijedio je nakon nedavnog priznanja UniCredit-a na TMI Awards 2024, gdje je banka dobila visoke pohvale za svoje rješenje za finansiranje trgovine i lanca snabdijevanja, Trade Finance OCR (TFO).

Business Magazine