Connect with us

Upište pojam za pretragu

Lifestyle

5 RAZLOA ZBOG KOJIH NEKE ŽENE MLADE ULAZE U MENOPAUZU: Ovo su najveći faktori rizika!

Žene u prosjeku ulaze u menopauzu u 51. godini. Ipak, to se može dogoditi i kasnije, ali i dosta ranije, a kada tačno, zavisi od brojnih faktora.

Ovih 5 faktora stavljaju vas u rizik za ranu menopauzu:

1. Hirurške intervencije

Prije svega, u pitanju su operacije i intervencije koje se odnose na reproduktivni sistem. Ali, mogu da utiču i drugi zahtevi u području abdomena, koje utiču na protok krvi u području reproduktivnih organa, piše goodhouse.ru.

2. Smanjena ili prekinuta funkcija jajnika

Neke bolesti ili stanja mogu dovesti do toga da i kod mlađih žena jajnici prestanu da funkcionišu. Zbog toga je veoma važno da se redovno pregledate bar jednom godišnje, kako se dijagnoze ne bi propustile ili kasno postavile. Ne zaboravite da mnoge bolest reproduktivnih organa dugo ne daju nikakve simptome,piše Novi.

Ako primijetite ovaj simptom, obavezno se javite lekaru: Ovo može biti prvi znak da se u telu razvija rak jajnika!

3. Sindrom polističnih jajnika

Kod ovog stanja, na tkivu jajnika pojavljuju se ožiljci i zapaljenja, što utiče na ovulaciju i uništava folikule, što može da uzrokuje ranu menopauzu.

4. Autoimune bolesti

Prije svega, u pitanju su dijabetičari zavisni od insulina, kao i osobe koje pate od hipotireoze, reumatoidnog artiritisa i lupusa. Ako patite od ovih stanja, rizik od rane menopauze je povećan.

5. Terapija za liječenje raka

Hemioterapija i zračenje često mogu da uzrokuju ranu menopauzu. Rizik povećavaju i određeni lekovi koji se prepisuju osobama sa malignitetima.