Connect with us

Upište pojam za pretragu

Lifestyle

Ako volite kiselu vodu: Stručnjaci otkrili kako ona utječe na naše zdravlje

Je li gazirana voda jednako dobra kao i obična voda? Prema Ronaldu Maganu (Maughan), profesoru na Medicinskom fakultetu Univerziteta St. Andrews u Škotskoj, odgovor glasi: “Ni blizu.”

– Gazirana voda ima zanemariv učinak na hidrataciju organizma u poređenju s običnom vodom – rekao je ovaj profesor, koji je jedan od autora studije iz 2016. koja je upoređivala hidrirajuće učinke raznih napitaka.

Međutim, dijetetičarka i nutricionistica Džen Baum (Jen) kaže da gazirana voda može biti odličan izbor za svakog ko nije ljubitelj obične vode.

– Radije bih da se ljudi hidriraju napicima u kojima uživaju nego da ne piju dovoljno tekućine tokom dana – ističe ona za BuzzFeed.

Nažalost, kada je riječ o zubima, stomatolog Kerisa Monkajo (Cerisa Moncayo) ima loše vijesti. Kada pijete gaziranu vodu, hemijska reakcija u vašim ustima pretvara ugljični dioksid u ugljičnu kiselinu, a kiselina nagriza zubnu caklinu, pojasnio je.

– Caklina je vanjska zaštitna struktura naših zuba. Kada je zubna caklina ugrožena, to dovodi do niza stomatoloških problema, poput karijesa, oslabljenih zuba ili osjetljivosti – zaključio je Monkajo. prenosi Avaz