Connect with us

Upište pojam za pretragu

Lifestyle

Blitva je spas za vašu KRV, vid i kosti, a od nje možete da napravite fantastičan i zdrav RUČAK (RECEPT)

Blitva ne spada u namirnice koje se konzumiraju često, što je velika šteta s obzirom na njeno neverovatno bogatstvo hranjivim materijama.

Ova biljka sadrži najmanje 13 različitih antioksidanata.

Zbog toga što sadrži visok procenat vlakana koji ne uzrokuje velike i nagle poraste šećera u krvi, blitva se često preporučuje dijabetičarima.

Kako je bogata vitaminom C, blitva je sjajna namirnica i za podizanje imuniteta. Od drugih hranjivih materija, sadrži i gvožđe, magnezijum, kalcijum, kalijum, vitamin B i mangan.

Kada se na to doda i velika količina proteina, celuloze, ugljenih hidrata i biljnih ulja, kojima je blitva bogata, ova biljka postaje prava riznica korisnih nutrijenata koji za vaš organizam čine velike stvari.

Celulozna vlakna iz blitve su važna za ishranu jer za sebe vezuje toksine i višak vode. Pored toga, ona ubrzavaju i protok hrane kroz crijevni sistem i regulišu varenje.

Pokazala se efikasnom i u regulisanju varenja i predstavlja odličnu namirnicu za održavanje tjelesne težine,

Tu nije kraj. Blitva je i odlično sredstvo za čišćenje i jačanje krvi, jer utič na stvaranje crvenih krvnih zrnaca, a uz dodatak peršuna čisti krv od štetnog holesterola.

Takođe, ova zelena biljka pospešuje izlučivanje mokraće, štiti sluzokožu tijela i ojačava kosti.

Odavno je prepoznato njeno antibiotičko dejstvo, pa je našla svoje mjesto i u narodnoj medicini. Često se njeni listovi koriste kao obloge za rane, a čorba od blitve je čest preporuka domaćica za probleme sa bubrezima i bešikom.

Sadrži lutein i vitamin A koji smanjuju rizik od bolesti očiju, poput mrene.

Najveći dio hranjivih materija se nalazi u zelenom lišću. Mnoge domaćice kada pripremaju ručak od blitve bacaju njen mesnati korijen, što je greška, jer se od njega takođe mogu pripremiti veoma ukusna i zdrava jela.

Recept za blitvu sa krompirom
Blitva sa krompirom je veoma zdravo jelo, koje se često preporučuje osobama oboljelim od dijabetesa, koji u velikoj mjeri moraju da vode računa o tome kako se hrane. Nutritivno bogatstvo blitve, čini je savršenom namirnicom za sve.

Prije pripreme jela, potrebno je da operete sviježu blitvu, kako biste sa nje uklonili ostatke zemlje, a nakon toga odjsecite dno stabla sa korenjem.

Stablo i listovi se vremenski različito kuvaju, pa je potrebno da ih odvojite oštrim nožem. Stabljiku stavite da se kuva nekoliko minuta prije listova.

Kod priprema pita, stabljika i listovi se kuhaju istovremeno.

Sastojci:

– blitva, 1 kg
– krompir, 4 komada
– bijeli luk, 4 do 5 čenova
– maslinovo ulje, 250 ml
– so

Priprema:

Očistite bijeli luk i isjeckajte ga na sitno. Radi boljeg ukusa, uradite to barem sat vremena prije pripreme jela i pomiješajte ga sa maslinovim uljem, pa ga ostavite da odstoji.

Krompir ogulite i isjecite na kocke veličine jednog zalogaja i stavite ga u posoljenu vodu sa se kuha. Blitvu dobro operite i isjecite.

Kada je krompir gotov, izvadite ga i u istu vodu sipajte isječenu blitvu i ostavite je da se kuha.

Kuhajte je oko 7 minuta, nakon toga je procijedite i prelijte hladnom vodom. Stavite tiganj na šporet i sipajte bijeli luk sa maslinovim uljem koji ste predhodno pripremili.

Poslije jednog minuta prženja, dodajte krompir i dobro iscjeđenu blitvu. Pržite uz miješanje oko dva minuta kako bi se arome pomiješale.