Connect with us

Upište pojam za pretragu

Lifestyle

BOGATA JE OMEGA 3 KISELINAMA, KALCIJUMOM I ŽELJEZOM: Biljka koja svuda raste, a mnogi je uništavaju kao KOROV

Oni koji se ne razumeju u biljke tušt čupaju i gaze ne znajući koliko je bogat vitaminima i mineralima. Mnogi ga mešaju sa korovom, a tušt u svom sastavu sadrži omega-3 masne kiseline, koje u velikom stepenu smanjuju količinu triglicerida koji mogu uzrokovati začepljenje krvnih sudova.

Takođe, mogu da smanjuje krvni pritisak, ali i da razrede krv. Tušt sadrži vitamine A, B i C, mnogo minerala (magnezijum, kalcijum i željezo).

Uzgajanje ove jednogodišnje biljke je jednostavno i lako, a njegovo stablo može da dostigne visinu i do 30 cm. Ono što je najzanimljivije tušt raste u različitim uslovima, čak i na trotoaru, uz zidove kuće, a prilično je uporna i izdržljiva biljka.

Veruje se da tušt može da ojača imunitet, ali i da smanjuju rizik od reumatskog artritisa, demencije, astme, srčanih bolesti i depresije. Kako je bogat vitaminom A deluje blagotvorno na zdravlje očiju, a prava je riznica C.

Tušt se može koristiti kao začin

Kako ima blago slan ukus, najčešće se koristiti kao dodadak jelima. Od mladih listova se pravi salata, dok se oni starije koriste za pripremu supa i čorbi. Veoma je važno da se biljka koristi odmah nakon branja jer se njena blagotvorna dejstva gube vremenom.