Connect with us

Upište pojam za pretragu

Lifestyle

ČAJ OD OVE BILJKE ČISTI PLUĆA, SMANJUJE UPALE I KAŠALJ: Ipak, budite oprezni – u ovom slučaju je štetan

Timijan se često koristi za poboljšanje opšteg stanja organizma, ali i u gastronomiji. Blagotvorno djeluje na želudac, smiruje kašalj, ublažava glavobolju, probavne smetnje, umiruje živce, blagotvorno djeluje na rane, akne, gljivice na nogama. Ova biljka ima jaka antiseptička svojstva pa slovi za jedno od najvažnijih prirodnih sredstava za dezinfekciju.

Кorisna svojstva timijana objašnjavaju se supstancama koje čine njegov sastav. Lista je zaista bogata, sadrži: magnezijum, kalijum, kalcijum, gvožđe, mangan, bakar, cink, selen, vitamine C, A i B, fenolna jedinjenja i retinoide. Savetuje se i za jačanje imuniteta tokom posta.

Oleinska kiselina pomaže u regulisanju metabolizma lipida, dok ursolna kiselina pomaže u borbi protiv gubitka mišića.

Da li timijan može da bude štetan?
Umjerena konzumacija timijana neće naneti ozbiljnu štetu organizmu. Ali ako nemate mjeru može vas mučiti nesanica, ili hipoglikemija (sniženje šećera u krvi) kada se kombinuje sa alkoholom. Takođe se ne preporučuje upotreba timijana u kombinaciji sa određenim lijekovima za hipertenziju.

Кako odabrati pravi timijan?

Veliki nedostatak ove biljke je što može da apsorbuje štetne materije iz atmosfere. Zbog toga je veoma važno odakle ga nabavljate. Ako ga kupujete na pijaci, što detaljnije ispitajte prodavca odakle mu proizvodi koje prodaje.

Još jedna odlična opcija je da sami sakupite timijan. Ali ovo zadovoljstvo nije dostupno svima, u prirodi morate dobro poznavati mjesta, kao i vrijeme cvjetanja, birati polja i čistine koje su prilično udaljene od širokih magistralnih puteva.

Кako se koristi timijan?

U kuhanju

Timijan odlično ide uz sva jela od mesa. Može se dodati u salate i, naravno, u supe. Ne postoje tačne doze, oslonite se na sopstveno čulo ukusa i mirisa.

U narodnoj medicini

Za sve starije od tri godine timijan se preporučuje za ublažavanje tegoba disajnih puteva. Jednu supenu kašiku sušenog timijana zakuvajte sa litrom ključale vode i ostaviti da malo prokuva.

U kozmetologiji

Čaj od timijana može se koristiti kao sredstvo za ispiranje kose i tonik za lice. Timijan stimuliše rast kose i pomaže u borbi protiv upala na koži.

Stomatologija

Timijan može pomoći u borbi protiv bolesti usne duplje, kao što su stomatitis i gingivitis.