Connect with us

Upište pojam za pretragu

Lifestyle

Često vam se dešava da ste nakon jela još uvijek gladni? To može ukazivati na nekoliko problema

Kako navodi nutricionistkinja Carol Mareto, ukoliko vaša ishrana nije dovoljno kvalitetna, tijelo se može “pobuniti” i tražiti više nego što mu je potrebno. Ukoliko jedete malu količinu hranjivih tvari i ne odmarate se dovoljno, organizmu će trebati više energije.

Ako vam nedostaje proteina, glad će trajati duže. Iz tog razloga je ključno da vodite računa o tome da u ishranu uključite velike količine povrća i voća koji su bogati vlaknima. Također trebate jesti kvalitetne proteine koji se nalaze u jajima, mesu, ribi, grahu itd.

Stres povećava proizvodnju kortizola koji izaziva dodatni osjećaj gladi. Ukoliko ste često pod stresom, joga ili meditacija vam mogu pomoći u rješenju ovog problema.

Nedostatak sna također može biti jedan od razloga zbog kojih ste gladni. Kvalitetan san je važan za regulaciju hormona u koje spada grelin, koji se često naziva “hormonom” gladi jer povećava unos hrane. Trebate spavati najmanje šest sati svake noći i ograničiti korištenje elektronskih uređaja prije odlaska u krevet. prenosi klix