Connect with us

Upište pojam za pretragu

Lifestyle

Da li gledanje u ekran povećava rizik od autizma kod djece

Istraživači s Univerziteta Jamanaši (Japan) proučavali su vezu između količine “vremena provedenog ispred ekrana” (tj. vremena provedenog pred ekranom bilo kog elektronskog uređaja – televizora, računara, tableta, pametnog telefona) u djetinjstvu i razvoja spektra autizma. Rezultati istraživanja objavljeni su u JAMA Pediatrics.

Analiza podataka
Naučnici su anketirali majke više od 84.000 jednogodišnje djece o tome koliko vremena njihove bebe u prosjeku provode ispred ekrana tokom dana. Dvije godine kasnije anketa je ponovljena – ovog puta majkama je postavljeno pitanje da li je njihovoj djeci dijagnostikovan autizam u dobi od dvije ili tri godine, kada se takva dijagnoza obično postavlja, piše Yumama.rs.

Istraživanja su provedena u Japanu između 2011. i 2014. godine. U to vrijeme djeca su obično sjedila ispred televizijskog ekrana, a ne ispred tableta ili pametnog telefona.

Analiza prikupljenih podataka potvrdila je da je autizam češći kod dječaka nego kod djevojčica – među djecom kod kojih je do treće godine dijagnostikovan autizam bilo je tri puta više dječaka nego djevojčica. Pokazalo se da postoji direktna veza između količine vremena pred ekranom u jednoj godini života i rizika od dijagnosticiranja autizma dvije godine kasnije, ali samo među dječacima.

Neophodna kontrola
Dakle, u poređenju s jednogodišnjim dječacima koji uopće nisu gledali televiziju, oni koji su sjedili ispred ekrana manje od sat dnevno u tom uzrastu imali su u prosjeku povećan rizik od autizma u dobi od tri godine. Među djevojčicama takva veza nije pronađena.

Međutim, autori studije vjeruju da, s obzirom na brzi rast popularnosti elektronskih uređaja, sve bebe treba držati podalje od ekrana, bez obzira na njihov spol. U zaključku navode da s brzim porastom upotrebe uređaja neophodno je dodatno preispitati njegove zdravstvene efekte na bebe i djecu, kao i kontrolisati prekomjerno vrijeme pred ekranom,piše Avaz