Connect with us

Upište pojam za pretragu

Lifestyle

Da li mlijeko zaista jača kosti?

Preporučena doza je bila jedna šolja dnevno, a u to su pokušale da nas uvjere i brojne reklamne kampanje. Njihova poruka je glasila da treba piti kravlje mlijeko bez obzira na to kog ste uzrasta.

Vremena su se promijenila, pa sada mnogi pronalaze alternativu u vidu zobenog ili bademovog mlijeka. Čini se da nekima više nije omiljen napitak uz doručak, užinu ili pred spavanje, ali hajde da provjerimo da li ga je ipak dobro piti za jačanje kostiju.
Mlijeko nije toliko blagotvorno kao što se misli

Na Univezitetu Harvard je 1997. godine sprovedeno istraživanje koje je pratilo život čak 77.000 medicinskih sestara tokom 10 godina.

Prikupljeni podaci nisu pokazali značajnu razliku u zdravlju kostiju kod žena koje su pile jednu ili više šolja mlijeka sedmično, u odnosu na druge koje nisu.

Sa druge strane, u Švedskoj su 2014. godine dobijeni rezultati dugogodišnje studije, prema kojima kravlje mlijeko može da bude štetno za organizam. Suprotno ustaljenom vjerovanju, jedna šolja dnevno ovog napitka dovodi se u vezu sa lomom kostiju i preranom smrću.

Naravno, rezultate istaživanja uvijek treba uzeti sa rezervom, jer svačiji organizam drugačije reaguje na hranu i spoljne faktore. prenosi n1

BBC je jednom prilikom objavio tekst u kome stoji da mijleko ne mora nužno da bude uzročnik krhkih kostiju ili drugih zdravstvenih problema. Stoga, ljudi koji već pate od preloma mogu slobodno da piju mlijeko i nadaju se da će im pomoći. Treba napomenuti da osobe koje piju jogurt i jedu sir nisu u rizičnoj grupi kada su kosti u pitanju, naprotiv.

Korištenje suplemenata može biti dragocjeno za zdrave kosti

Važno je da unosite dovoljno kalcija, kako bi vaše kosti bile jake. Međutim, to ne znači da treba da se oslonite samo na mlijeko kao jedini izvor. Razvoj kostiju i izostanak osteoporoze zavise od vašeg opšteg stanja organizma, ne od količine mlijeka koju pijete.

Dobro je pozabaviti se poremećajima u ishrani, ukoliko ih imate, zatim unositi dovoljno vitamina D, izbjegavati pušenje i konzumiranje alkohola, imati izbalansiranu ishranu, i obratiti pažnju na kalcij.

„The National Academy of Sciences“ preporučuje unos 1.000 miligrama kalcija dnevno, za osobe uzrasta od 19 do 50 godina, odnosno 1.200 miligrama za starije osobe.

Prema nekim izvorima, jedna šolja mlijeka dnevno ne može da naškodi, ali je treba kombinovati sa suplementima, kao što su vitamin D i K. piše „The List“, prenosi City Magazine.