Connect with us

Upište pojam za pretragu

Lifestyle

Da li treba da zamijenimo četkicu za zube ako smo bili bolesni

Ovo može da vam pruži ne samo mir, već uništavanje zaostalih klica. Ali, da li to znači da treba da zamijenite i četkicu za zube?

Kratak odgovor je – da. Opšta preporuka je da zamijenite četkicu za zube nakon što ste bili bolesni.

Klice mogu da žive na četkici za zube između 24 sata i nekoliko nedjelja, u zavisnosti od specifične vrste bolesti ili bakterije, prema Stomatološkom koledžu Džordžije na Univerzitetu Augusta, piše HuffPost.

“Možete da koristite istu četkicu za zube dok ste bolesni, ali je promijenite kada ozdravite. Međutim, budite pažljivi sa tubom paste za zube, posebno ako je dijelite sa drugim ukućanima. Možda bi najbolje bilo da koristite svoju pastu za zube kako biste izbegli da klice pređu sa četkice za zube u tubu paste”, objašnjava dr Loren Beker, opšti i kozmetički stomatolog.

Ostavite četkicu na otvorenom

“Većina bakterija koje žive na vašoj četkici za zube umire u prisustvu kiseonika. Kada se vaša četkica za zube osuši, većina bakterija je iskorenjena. Ako četkicu za zube pokrijete poklopcem, broj bakterija u njoj može biti veći nego da je ostavljena na otvorenom”, rekao je dr Harvi Karp, prenosu HuffPost.

Promijenite četkicu za zube svaka 3 mjeseca

Američko stomatolosko udruženje predlaže zamjenu četkica za zube svaka tri mjeseca zbog istrošenih vlakana i nagomilavanja mikroba tokom vremena. Ista ideja važi i za električne četkice za zube.