Connect with us

Upište pojam za pretragu

Lifestyle

DEJAN MATIĆ O KONCERTU U SARAJEVU: Koševo prije Grbavice

Dejana Matića sreli smo u Švicarskoj i taj naš susret iskoristili smo za razgovor. Kada je čuo da je u pitanju medij iz BiH nije krio zadovoljstvo za razgovor.

Niko nije ugrožen

Da li su vam nedostajali nastupi tokom dvogodišnje pandemije i kako ste iskoristili ovo vrijeme nerada?

-Lagao bi kada bih rekao da nisu, ali ja sam u suštini čovjek koji se veoma lako prilagođava. Moj posljedni nastup prije ove same situacije bio je za 8. mart u Kiseljaku. Onda sam se vratio kući u Austriju gdje mi živi porodica. Mislim da je to bio i posljednji let, prije nego što su sve zaključali. Jedino što mi je u svoj toj ili ovoj situaciji bilo drago što sam se uspio vratiti svojim najmilijim. Na sve ostalo što je dolazilo prilagođavao sam se veoma lako. Moja supruga mi je rekla da je mislila da ću ja sve ovo najteže da podnesem, ali bio sam najbolji od njih sviju. Trudio sam se da iz svega negativnog izvučem bar mrvicu pozitivnog, a to sam i uspio. A, posebno mi je drago što sam svo to vrijeme provodio sa sinovima u vremenu kada sam im najpotrebniji. Ljetovali smo zajedno pet nedjelja, što ne vjerujem da će opet da se ponovi, pa smo dočekali Novu godinu zajedno. Kako se u narodu kaže: “Svako zlo ima i svoje dobro“.

Da li ste vrijeme pandemije iskoristili za neke stvari ili za neki Vaš hobi, a što niste uspjeli ili vremenski mogli zbog mnogobrojnih nastupa prije zatvaranja?

-Jesam, a ja to nikada nisam iznosio javno, ali nisam imao ni vremena za to. Uspio sam na neke tekstove od mojih prijatelja da nešto iskomponujem, pa će to jednog dana da ugleda svjetlost dana.

Regionalni mediji su pisali da ste vozili automobil, a iz pouzdanih izvora sam saznao da ste kao dijete vozili i motor?

-Mene sinovi često mole da im pričam šta sam radio u svoje vrijeme kada sam bio njihovih godina. Ja onda nešto sakrijem, nešto polovično ispričam. Bilo je raznoraznih egzibicija, ali sve u granicama da niko ne bude ugrožen.

Da li će, po Vašem mišljenju, kada se život uskoro normalizuje, doći do nekog prosijavanja pjevača i kompletne estrade. Da će ostati samo kvalitet?

-Ja mislim da je toga bilo i prije pandemije. Kvalitet uvijek ispliva i ostane. Moje mišljenje je od samih mojih početaka, a više sam od dvadeset godina tu na estradi, da se samo kvalitetom treba boriti i stvarati ime, ali danas se brzo živi. Kada sam ja počinjao bilo nas je mnogo manje, ali kada radiš kvaliteno i uspjeh je zagarantovan. Mene jedino što može da iznervira, pogodi, to je nečiji neprofesionalizam. Samo budi profesionalan i budi na visini zadatka i nema šanse da ne opstaneš. Ja sam svojevremeno imao jako dobre učitelje i bio sam apsolutno siguran u svoj uspjeh. A, tu prije svega mislim na Dragana Stojkovića Bosanca, jer što se tiče produciranja, vokala, studija, izvođenja, tu je najbolji. Dao mi je jako dobre savjete koje sam uvijek ispunjavao, a te iste prenosim na neke mlađe kolege i koji su mi zbog toga zahvalni.

Da li postoji neka pjesma koju je snimio Vaš brat Saša, a Vi bi ste je vrlo rado imali u svom vlasništvu?

-Da, to je pjesma koju je radio Peđa Medenica „Ne idi sa njim“. Kada sam je čuo u demo snimku odmah mi se svidjela, ali i Saša je otpjevao pjesmu „Niko i neko“, što je moja lična karta, tako da smo sada 1:1.

Zvezdaš od malih nogu

Da li planirate nastupe za ovu godinu, nove pjesme?

-Planirati se mora i treba, mada situacija diktira sve. Ipak se nadam i ubjeđen sam da je sve pri kraju, jer ja sam čovjek koji vjeruje u bolje sutra i da smo vrlo blizu kraja. Snimam nove pjesme, bit će i nekih dueta, sve to će biti u narednih mjesec dana. Imao sam dosta singlova i imam pjesme koje stoje na lageru, pa ću sve to zaokružiti jednim albumom. Izlazak planiram na ljeto.

Obzirom na Vašu popularnost i činjenicu da Vas mnogo vole i u BiH da li planirate jedan onako mega solistički koncert?

-Po pitanju BiH to sam planirao odavno da se sve ovo nije desilo. Mene je Beograd lansirao, postavio na mjesto gdje sam danas. I kada sam bio, da tako kažem lokalni pjevač, ali kako Beograd isto tako i Sarajevo. Ja sam u Sarajevu počeo prije nego što sam bilo šta snimio, a kažu koga sarajevska publika prihvati, taj je definitivno ispit položio. Ja mislim da sam taj ispit položio sa desetkom. Sarajevskoj publici dugujem baš jedan onako pravi, istinski, prijateljski koncert. Ja sam čovjek koji voli ljeto, pa da to bude u junu ili julu, da bude ljetni raspust, da se klinci raduju što su se raspustili, da bude neki stadion. Lično bih volio da to bude Koševo. Sarajevo je oduvijek bilo privrženo Crvenoj zvezdi, a ja sam Zvezdaš od malih nogu. Svaka čast svima, ali bih više volio da bude Koševo nego Grbavica (smijeh).

Ne nosimo masku jer je naš tata Dejan Matić!

Kako Vaši sinovi izlaze na kraj sa tatinom regionalnom popularnošću?

-Svjesni su da sam popularan, tražen, da sam često na putu i, moram da kažem da se jako dobro nose sa svim tim. Čak su onako malo i mangupi. Stariji sin Zoran je baš onako sav po PS-u i ne želi to da koristi. A, mlađi sin Konstantin je ukapirao cijelu priču, pa je tokom pandemije rekao, kako on ili mi ne moramo da nosimo masku, a moja supruga ga je upitala, zbog čega. On je odgovorio: „Pa, zbog toga što je naš tata Dejan Matić“.

Razgovarao: Bato Šišić

Express