Connect with us

Upište pojam za pretragu

Lifestyle

Dermatologinja otkrila zašto Dženifer Lopez izgleda tako mladoliko

Mnogi faktori s kojima se susrećemo tokom života mogu dovesti do starenja kože. Uvriježeno je mišljenje da su zahvati zapravo razlog zašto neko izgleda dobro, no oni ne daju savršenu kožu.

S 53 godine Dženifer Lopez (Jennifer) izgleda mlađe nego ikad, a svi se pitaju šta je ključ mladenačkog sjaja njene kože.

Andrea Suarez, američka dermatologinja poznata i pod imenom Dr. Dray, objavila je na internetu video pod naslovom „Zašto J.Lo ne stari“, u kojem objašnjava tajne ljepote zbog kojih zvijezda izgleda bolje nego ikada.

Džej Lo ne koristi botoks
Sama Džej Lo je 2020. istaknula da ne ide na estetske zahvate.

– Nikada nisam bila na botoksu. Više volim prirodni pristup njezi kože, ali želim da su moji proizvodi kvalitetni i da djeluju – priznala je.

Dermatologinja potvrđuje da ovi zahvati nisu jedine stvari koje daju savršenu kožu ili pomažu preokrenuti znakove starenja.

– Postoje mnogi drugi faktori koji utječu na starenje kože. Mislim da su mnogi pod dojmom da su botoks, fileri i kozmetički zahvati zapravo razlog zašto neko izgleda tako dobro. Ali tu je više od toga – dodaje Suarez.

Prevencija UV zračenja je ključna
Stručnjakinja za njegu kože kaže da mnogi faktori s kojima se susrećemo tokom života mogu dovesti do stvaranja bora na našoj koži. Jedan od faktora koji pridonosi starenju je izlaganje UV zračenju sunca, protiv kojeg je Lopez poduzela mjere opreza još od svoje mladosti.

– Glavni faktor su UV zrake sunca, a Lopez je prilično jasna u vezi s činjenicom da od svoje 22. godine stvarno marljivo koristi kreme za sunčanje – ističe Suarez.

Zdrava prehrana je važna
Još jedna važna stvar koju dermatolozi ističu kada je riječ o izgledu kože je prehrana. Stručnjakinja je objasnila kako ne poznaje tačno prehrambene navike poznate pjevačice te dodaje da ih se ne moramo pridržavati, čak i da znamo što Dženifer jede.

– Svačije prehrambene potrebe su jedinstvene za njih i nije nužno korisno slijediti navike slavne osobe jer će one imati različite prehrambene potrebe – ističe.

Dermatologinja je objasnila kako postoje neke stvari koje su dobre za zdravlje kože, što uključuje zdrave masnoće, unos dovoljne količine proteina, vitamina i minerala za izgradnju dobrog zdravog kolagena.

– Ako imate uravnoteženu prehranu, dobit ćete potrebne nutritivne vrijednosti, ali ako preživljavate na prerađenoj hrani bogatoj šećerom, to vam neće omogućiti zdravu kožu – pojašnjava stručnjakinja i napominje da nikakva količina botoksa ili filera to neće promijeniti.

To što smo aktivni daje nam taj sjaj
Vježba je također ključna za zdravlje kože. Zasluge koje pripisuju aktivnosti za svježu i zdravu kožu je to da tjelovježba poboljšava cirkulaciju i smanjuje upale u tijelu.

Lopez je poznata po svojim rigoroznim vježbama i plesu, prenosi „Bright Side“.

Genetika igra važnu ulogu
Suarez dodaje kako postoji još jedan faktor koji igra veliku ulogu u izgledu kože, ali nad kojim nemamo nikakvu kontrolu – a to je genetika. To uključuje „debljinu” kože, stanje kože – poput, primjerice, ekcema te ten, odnosno blijedost.

– Genetika definitivno igra ulogu u tome koliko brzo će koža i cijelo tijelo ostarjeti – ističe dermatologinja.

Postoji mnogo stvari u okruženju koje pridonose starenju kože.

– U koži imamo različite enzime koji pomažu u borbi protiv tih slobodnih radikala. Geni nekih pojedinaca su možda bolji – dodaje Suarez.