Connect with us

Upište pojam za pretragu

Lifestyle

Dvije opasne greške koje svi roditelji moraju izbjegavati kada dijete ima temperaturu

Roditelji često prave dvije velike greške kada je riječ o liječenju groznice svojih mališana, što bi moglo rezultirati opasnim posljedicama.

“Ako vaše dijete ima visoku temperaturu, nikada mu ne biste trebali davati aspirin da je spusti. Zapamtite, groznica je prirodni odgovor tijela na infekciju. Ako se vaše dijete inače dobro, nema potrebe za liječenjem groznice”, rekla je Nikki Jurcutz iz Tiny Hearts Education.

Povrh toga, davanje aspirina djeci kada imaju gripu ili vodene kozice povezano je s razvojem rijetkog stanja zvanog Reyeov sindrom, koje može biti smrtonosno ili uzrokovati ozbiljne probleme s mozgom.

Simptomi Reyeovog sindroma često počinju jednu do tri sedmice nakon što se dijete oporavi od virusa. Vaš mališan može:

nastavi biti bolestan

biti pospani i bez energije

osjećati se zbunjeno

imati promjene u svom ponašanju, kao što su razdražljivost ili agresivnost

brzo disati i imati brz otkucaj srca

imati napade

izgubiti svijest

Bolnica za djecu Great Ormond Street savjetovala je da svom djetetu ne dajete aspirin prije nego što napuni 16 godina, osim ako vam ljekar ne kaže drugačije.

Uočeno je da je rizik da vaše dijete razvije Reyeov sindrom nakon što mu date aspirin “veoma mali”, ali ipak se savjetuje oprez.

Druga greška koju roditelji mogu napraviti kada im dijete ima temperaturu je da ih tuširaju kako bi pokušali spustiti temperaturu.

“Važno je da ih ne ohladite prebrzo. Stavljanje bebe ili djeteta pod hladan tuš ili kadu bilo bi uznemirujuće i moglo bi uzrokovati hipotermiju”, nastavilo se.

Hipotermija je opasan pad tjelesne temperature ispod 35 stepeni.

Simptomi uključuju:

drhtanje

blijeda, hladna i suha koža

nerazumljiv govor

sporo disanje

umor ili zbunjenost

Bebe s hipotermijom mogu biti hladne na dodir, neobično tihe ili pospane i mogu odbijati da se hrane.prenosi klix