Connect with us

Upište pojam za pretragu

Lifestyle

ENDOMETRIOZA: Evo šta svaka žena mora da zna o ovom oboljenu i 5 SIMPTOMA KOJI GA ODAJU!

Tokom zdravog perioda, svakog meseca, žene se oslobađaju membrane endometrijuma, ili endometrijuma. Materijal se izlučuje iz tela mesečnom menstruacijom. Iako bi mnoge žene verovatno želele da odustanu od ovog neprijatnog i ponekad bolnog mesečnog procesa, on je ključ samog života.

Ali kod žena sa endometriozom ćelije iz sluznice materice migriraju odakle pripadaju (unutar materice) u druge delove tela, najčešće u karličnu regiju, u creva, bešiku, jajnike i spoljnu površinu materice. Ovo se ponekad naziva retrogradna menstruacija. Poznato je da takve ćelije tkiva endometrija migriraju čak i u tkivo na rukama i nogama. Iz ovog izmeštenog tkiva razvijaju se izrasline koje reaguju na menstrualni ciklus na isti način kao i sluznica materice. Kao odgovor na hormonske signale, tkivo se nakuplja i osipa svakog meseca,piše Stil

Za razliku od menstrualne krvi, koja izlazi iz tela kroz grlić materice i vaginu, endometrioidno tkivo i ćelije koje izbacuju nemaju načina da pobegnu. Zarobljeni između slojeva tkiva, izazivaju upalu, ožiljke, adhezije i probleme sa crevima.