Connect with us

Upište pojam za pretragu

Lifestyle

Evo kako je ispravno odmrznuti zaledjenu hranu, jedini način da se BAKTERIJE ne razmožavaju

Zamrzavanjem hrane retko dolazi do promene nutritivnih vrednosti, a ako do promene i dođe, te promene su veoma male.

Proces zamrzavnja zapravo može pomoći u boljem očuvanju određenih hranljivih materija, poput onih u voću i povrću. Ukoliko testeninu ili pirinač ostavimo u frižideru, može se stvoriti otporan skrob i povećati se potencijalne zdravstvene koristi ovakve hrane. Njeno zamrzavanje ne mora nužno značiti i promenu nutritivnog sastava.”Zamrznuti kristali koji se formiraju kada se nešto zamrzne najveći su razlog zbog kojeg se određeni hranljivi sastojci mogu izgubiti”., objasnila je Kelsi Kosta, registrovana dijetetičarka i konsultant zua ishranu. “Ovi kristali mogu razbiti ćelijske zidove, što dovodi do blagog gubitka određenih hranljivih materija, kao što su vitamin C i vitamin B, koji su rastvorljivi u vodi”, rekla je za Health.

Vreme odmrzavanja kao važan faktor

Produženo vreme odmrzavanja može negativno uticati na hranljive materije, rekla je Kirkpatrik.

“Činilo se da kraće ključanje zadržava karotenoide u brokoliju, dok je odmrzavanje u mikrotalasnoj pećnici imalo negativan uticaj na brokoli. Međutim, kratko odmrzavanje u mikrotalasnoj pećnici pokazalo je manje štetnih efekata”. Voće i povrće je najbolje iskoristiti u roku od 8-12 meseci, ali i duže zamrzavanje ovih proizvoda neće smanjiti sigurnost njihovog konzumiranja.

Takođe je važno napomenuti da smrznutu hranu treba odmah staviti u zamrzivač kada se vratite kući iz prodavnice, rekla je za Health dr Džil Roberts, vanredna profesorka specijalizovana za bezbednost hrane na Koledžu za javno zdravlje Univerziteta Južne Floride. Ona je dodala da sveže pripremljenu hranu koju nameravate da zamrznete treba zamrznuti u roku od dva sata od pripreme.

Bezbedno odmrzavanje hrane

Pomenuta doktorka, Džil Roberts, savetuje da hranu odmrzavamo u frižideru, mikrotalasnoj pećnici ili delimično u toku samog procesa pripreme hrane.

Hranu nikako ne bismo smeli odmrzavati u sudoperi ili u toploj vodi, kao ni ostavljanjem na radnoj površini tokom noći. Na ovakav način omogućavamo mikrobima da brže rastu,piše Žena