Connect with us

Upište pojam za pretragu

Lifestyle

Evo šta vam se dešava u organizmu ako često pijete alkohol

Imunološki sistem vaše tijelo brani od bakterija i virusa i sprječava da se razbolite, ali kao i mišići, imunološki sistem takođe može da oslabi.

Zdrave navike, poput toga da budete aktivni, jedete raznovrsnu hranu i imate dovoljno sna, mogu ojačati vaš imunološki sistem. S druge strane, nezdravi faktori poput stresa, pušenja ili alkohola mogu da budu loši za vaš imunološki sistem tako što će vam otežati borbu protiv zaraza, piše Insider.

Previše alkohola slabi imunološki sistem

Sudeći prema klinici Mejo, kada pijete previše alkohola, to slabi vaš imunološki sistem i čini vas podložnijima bolestima. Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) defininišu prekomjernu upotrebu alkohola kao: teško opijanje – osam ili više alkoholnih pića nedjeljno za žene i 15 ili više za muškarce i povremeno opijanje – četiri ili više alkoholnih pića za dva ili tri sata kod žena i pet ili više za isto vrijeme kod muškaraca.

Alkohol mijenja svojstvo mikrobioma crijeva, koji su dom triliona mikroorganizama koji obavljaju nekoliko ključnih uloga kad je u pitanju vaše zdravlje, i narušava sposobnost ovih mikroorganizama da podržavaju vaš imunološki sistem.

Čini se da konzumiranje alkohola može da ošteti i imunološke ćelije koje služe kao prva linija odbrane protiv bakterija i virusa.

“Oštećenjem ovih ćelija u vašim crevima može da se olakši prolazak patogena u krvotok”, kaže doktor Nate Favini.

Iz tih razloga kada previše pijete alkohol, smanjujete obrambene mehanizme svog tijela kojima se bori protiv bakterijskih i virusnih infekcija. I ne samo da ste podložniji prehladi već prekomjerno opijanje vodi i do upale pluća i drugih plućnih bolesti.

Može dovesti i do brojnih drugih zdravstvenih problema, uključujući i visok krvni pritisak i srčana oboljenja, bolesti jetre i povećanog rizika od karcinoma.

“Ispijanje alkohola u velikim količinama i u kratkom razdoblju poput povremenog opijanja može biti loše za vaš imunološki sistem”, kaže dr. Favini.

Studija koja je objavljena u časopisu “Alcohol” pronašla je da povremeno opijanje može da smanji broj bijelih krvnih zrnaca koja se bore protiv infekcije.

Umjereno konzumiranje ne šteti imunitetu

Sudeći prema dr. Faviniju, umjereno konzumiranje alkohola, jedno piće dnevno za žene i dva pića dnevno za muškarce, je bezbjedno i uglavnom ne ostavlja loše posljedice na vaše zdravlje.

Takođe, neki ljudi uopšte ne bi trebalo da piju alkohol. Toj grupi pripadaju trudnice, one osobe koji su nasilne kada popiju ili one koje uzimaju ljekove koji ne smiju da se kombinuju sa alkoholom. Alkohol čini problematičnim i određena zdravstvena stanja.

“Svi koji imaju hronična stanja jetre trebali bi da izbjegavaju alkohol. Na primjer, osobe sa hepatitisom, nealkoholnim bolestima masne jetre, upalom jetre i bilo kojim stanjem koje utiče na funkcije jetre trebali bi da izbjegavaju alkohol”, kaže dr Favini.

Sve u svemu, izbjegavajte da pijete više od umjerenih količina alkohola ako želite da održite svoj imunološki sistem, savjetuje dr. Favini.

I kada se osjećate loše ili ste bolesni, nemojte piti. Ne samo da će alkohol oslabiti vaš imunološki sistem, već će dovesti i do dehidratacije.

“Kada se osjećate malaksalo ili kao da ste možda bolesni, tada bi trebalo da budete dobro hidrirani kako bi ćelije u vašem tijelu imale dovoljno tečnosti u sebi i kako bi mogle dobro da raditi. Sigurno ne želite da dehidrirate kada se borite sa zarazom”, završava dr. Favini.