Connect with us

Upište pojam za pretragu

Lifestyle

Humus: Najzdraviji namaz na svijetu

SAD u posljednje vrijeme bilježe znatan rast potražnje za humusom i to zbog toga što je on prepoznat kao bezglutenska namirnica, zbog čega su se brojni Amerikanci, ali i Evropljani, zainteresovali za ovaj zdravi namaz. Ali koliko je humus zaista zdrav?

Tradicionalni humus dobija se od samljevene leblebije, maslinovog ulja, tahinija, odnosno paste od susama, limunovog soka i začina, a ovaj miks smatra se hranom bogatom nutrijentima.

Ova mešavina hranjivih sastojaka takođe može da stabilizuje šećer u krvi i pomogne u sprečavanju bolesti srca, tvrdi dijetetičarka Lindzi Pajn iz Los Anđelesa. Humus sadrži najpotrebnije makronutrijente – zdrave masti, bjelančevine i vlakna, koji nas čine sitima i zadovoljnima i ključ su za održavanje zdrave težine.

Proteini i vlakna

Baš kao pasulj, sočivo, grašak i druge suve i jestive leguminozne sjemenke, leblebija predstavlja dobar izvor proteina i vlakana u poređenju s drugim biljkama. Ali nemojte očekivati da ćete dobiti svoju potrebnu dnevnu dozu samo od njega – dvije kašičice humusa sadrže dva grama proteina i gram vlakana, a preporučena dnevna doza za odraslu osobu iznosi oko 50 grama proteina, dok je preporučena doza dijetalnih vlakana za žene 25 grama, a za muškarce 38 grama dnevno.

Leblebija takođe ne sadrži u potpunosti potrebnu dnevnu količinu bjelančevina, što znači da humus nema sve bitne aminokiseline koje imaju meso, riba, mliječni proizvodi i jaja.

Iako humus obiluje zdravim sastojcima, to ne znači da treba da pojedete cijelo pakovanje u jednom obroku jer sadrži relativno puno kalorija zbog tahinija i ulja koje sadrži.

Kombinacija namirnica

Takođe treba paziti na namirnice koje imamo običaj da jedemo s humusom, kao što su hljeb, čips, krekeri, koje u tren oka ono što je trebalo da bude niskokaloričan obrok pretvaraju u kalorijsku bombu. Umjesto ovih namirnica, probajte da ga kombinujete sa sirovim povrćem poput paprike, brokolija, celera i mrkve, u kombinaciji s kukuruzom u salati. Humus možete da pomiješate s dresingom za salatu ili da ga poslužite kao umak uz namirnice bogate proteinima poput ribe i piletine. Ako vam je teško da se odreknete hljeba, birajte onaj od cijelog zrna, obogaćen proteinima i vlaknima.

Koji humus potražiti u prodavnici?

Mnogi brendovi pretjeruju s natrijumom, pa je najbolje pročitati deklaraciju. Ciljajte na one brendove koji imaju oko 80 miligrama natrijuma ili manje na dvije kašičice. Dobro pročitajte sve sastojke s deklaracije i birajte onaj humus koji najbliže odgovara originalnom receptu pa izbjegavajte brendove koji umjesto maslinovog koriste druge vrste ulja, konzervanse i šećer, pišu Nezavisne.