Connect with us

Upište pojam za pretragu

Lifestyle

IMUNOLOG OTKRIO KOJI VITAMIN NAS NAJBOLJE ŠTITI OD VIRUSA: Svi ga PRESKAČU, a on čuva zdravlje

S tim se slaže i imunolog profesor Borislav Kamenov koji nerijetko ističe važnost unošenja vitamina u organizam i brigu o sopstvenom imunitetu.

On je za tv Pink kazao da se prva bitka protiv virusa bije na nivou nespecifičnog imuniteta, kada tijelo eliminiše patogene i toksine iz organizma.

Mi mnogo toga možemo da uradimo unaprijed, da bismo spriječili nastanak bolesti, hroničnih i autoimunih, čak i malignih i alergija. Mi moramo da popravimo stanje cijelog imuniteta, kako bi tijelo moglo da odgovori na napad – kazao je on.

Mnogi prećute ljekarima da se osjećaju loše, umorno, da imaju druge tegobe, zbog čega ne shvate na vrijeme da im organizam nije u stanju da se izbori sa napadom jer je imunitet oslabljen.

Naš imunitet odlučuje u eliminaciji virusa i spriječavanju njegovog širenja u organizmu. Antitijela su važna i dobrodošla, ali imunitet je mnogo šira priča od njih. Ako je naš sistem loš, on neće moći da ijreši problem. Imunitet nas štiti dok nas štiti, a na kraju može da nas ubije, to je citokinska oluja o kojoj se priča – ćelijski imunitet se pretjerano aktivira. Moramo imunitetu da damo centralno mjesto u ovoj priči – rekao je imunolog Kamenov.

Kako je istakao, u tim situacijama su najvažniji vitamini D i C, ali prevashodno D, jer ako njega nema, neće biti vajde ni od čega drugog.Ovo je problem u svim mjesecima koji u nazivu imaju slovo ‘R’, odnosno kada nastupi jesenji i zimski period. prneosi novi