Connect with us

Upište pojam za pretragu

Lifestyle

KAKO DA PIRINAČ NE BUDE KAŠAST: Najbitnije je da se kuha tačno u minut i da se sipa odgovarajuća količina vode

Svaka domaćica u špajzu ima pirinač, jer se on koristi za pripremanje različitih jela, od pilava, punjenih paprika, rižota… Priprema djeluje vrlo jednostavno, jer sve što treba da uradite jeste da ga skuhate, ali morate da vodite računa o nekoliko stvari. Ako želite da bude rastresit i ukusan u nastavku teksta pročitajte koji su to trikovi koji će vam omogućiti savršeno skuhan pirinač.

Pravilna razmjera
Kada kuhate pirinač, vijreme i razmjera namirnica su jako bitni. Ako ga kuvate predugo može da postane kašast, a ako ga ne kuvate dovoljno može da ostane tvrd. A kada je riječ o razmjeri vode i pirinča postoji nekoliko pravila, a dosta toga zavisi i od vrste koju koristite.

Ako koristite bijeli pirinač dugog zrna onda na 200 g ide 500 ml vode, za bijeli pirinač kratkog zrna onda na 200 g ide 300 ml vode, a za braon pirinač na 200 g ide 430 ml vode.

Ispiranje
Ispiranje pirinča prije kuhanja je važan korak koji mnogi zanemaruju. On pomaže u uklanjanju viška skroba, koji može koji može da uzrokuje da jelo postane ljepljivo. Pravilnije je da ga isperete u šerpi, a ne u cjediljci, jer ćete tako biti temeljniji. Ispiranje pirinča u šerpi omogućuje miješanje zrna i mućkanje vode, što pomaže u uklanjanju viška skroba i svih ostataka koji mogu biti prisutni. Dovoljno je da ga 3x isperete.

Proces kuhanja
Na svakih 200 g pirinča u šerpu dodajte odgovarajuću količinu vode i prstohvat soli, pustite da provri, zatim smanjite temepraturu i poklopite. Pustite da se lagano kuha bez skidanja poklopca. Za kuhanje bijelog pirinča dugog zrna potrebno je 18-20 minuta, za kuhanje bijelog pirinča kratkog zrna potrebno je 15-18 minuta, a za braon pirinač potrebno je 40-45 minuta. Nakon kuhanja ostavite da odstoji poklopljen 5-10 minuta kako bi se napario, piše Stvar ukusa.