Connect with us

Upište pojam za pretragu

Lifestyle

Kako dizajnirati savremenu dnevnu sobu?

Kako dizajnirati savremenu dnevnu sobu
Kako dizajnirati savremenu dnevnu sobu

Naučite kako da dizajnirate savremenu dnevnu sobu sa vrhunskim idejama, savetima i trikovima, kako biste mogli da istaknete izgled i stvorite privlačan prostor koji će vam se svideti.

Nije teško stvoriti umirujuću i spokojnu savremenu dnevnu sobu koja poziva vas i vaše goste da sednete, opustite se i uživate u dobrom razgovoru. Ovaj tekst će vam pomoći da pronađete savršen savremeni stil za svoj dom, sa idejama, savetima i trikovima da obratite pažnju na detalje I uklopite glavne elemente.

Jer, sa umirujućim bojama, čistim linijama i glatkim površinama, moderan i savremenen stil je preokupirao naš život. Sa svojom bezvremenom jednostavnošću, savremeno uređenje doma ima jedinstven pristup koji garantuje da vaš prostor nikada neće izgledati zastarelo.

Šta je savremeni stil uređenja doma?

Često mešan sa modernim dizajnom iz sredine veka, savremeni stil obuhvata izgled razvijen u drugoj polovini 20. veka i nadalje. To je fluidan dizajn – sav je u inovacijama i promenama – sa uticajima različitih kultura i stilova. Savremeni nameštaj karakteriše zaobljene i omekšane linije, dok se moderni nameštaj često fokusira na oštre uglove i jasne linije.

Novi prelepi enterijeri koriste često neutralne elemente pomešane sa smelim bojama, fokusirajući se na osnove oblika, forme i linije. Sa dinamičnim i smelim izgledom koji pomera granice i igra se sa svetlom, dizajneri enterijera širom sveta hvale savremeni stil zbog njegove sposobnosti da se elegancijom odvoji od tradicionalnog dekora.

Osnove savremenog dizajna dnevne sobe

Bez obzira da li želite više minimalističkog izgleda dnevne sobe ili nešto glamnije, savremeni nameštaj i akcenti mogu vam pomoći da ga kreirate. Sve je u odabiru pravog osvetljenja, materijala, boja, nameštaja i linija. Evo koji će osnovni elementi da vam pomognu da oživite svoje dizajnerske ideje.

  1. Potražite osvetljenje koje privlači poglede

Osvetljenje se često koristi kao umetnički centar u savremenim prostorima. U dnevnoj sobi, podne i stone lampe su obavezne. Često imaju elegantne metalik završne obrade i ravne linije, a možda i smelu nijansu koja unosi svetle boje u izgled. Ugradni reflektori se takođe obično koriste za isticanje umetnosti i dekora.

Isprobajte skulpturalnu privesnu lampu ili luster koji služi kao fokusna tačka umetničkog dela, ili LED svetla kao ivica oko vašeg plafona. Učinite osvetljenje u vašoj dnevnoj sobi što vizuelno privlačnijim i pridržavajte se jedne ili dve završne obrade kako biste sprečili sukobe izvora svetlosti.

  1. Sobna vrata kao deo modernog dizajna

Bela sobna vrata, kao što su ova ovde, su prvi izbor za modernu dnevnu sobu. Bela boja „otvara“ prostor i sobna vrata u ovoj boji mogu da daju značajnu notu modernom izgledu doma. Ovo je trend koji traje već duže vreme, ali treba napomenuti da se klasičan dezen vraća u modu. Moglo bi se čak reći na velika vrata.

sobna vrata

sobna vrata

Naime, dizajneri enterijera ponovo u igru vraćaju dezen drveta, jer drvo donosi utisak elegancije, stila, pa i bogatstva.

Kada je reč o bojama, pored standardno popularne bele, možete se poigrati i sa sivom, pa čak i sa crnom, kako biste napravili kontrast u prostorima dominantno obojenim belom bojom. Ovo ima naročit efekat ako imate klizna sobna vrata na belom zidu. U pitanju je kombinacija koja bi vas sigurno oduševila.

Razmislite i o sobnim vratima koja nisu jednobojna. Kombinacija dve boje, ili vrata sa delovima od obojenog neprozirnog stakla su nešto što bi moglo da bude sjajan detalj u vašem modernom domu.

  1. Dajte prednost mirnim bojama

Uobičajena je zabluda da se savremeni dekor oslanja isključivo na belo. Mnoge savremene palete se fokusiraju na neutralne boje i zemljane neutralne kao što su bela, siva, crna, krem, tamnocrvena i braon, isprekidane jarkom bojom kako bi se postavila vizuelna temperatura i raspoloženje prostora.

Na primer, možete isprobati sivu, smeđu i belu dnevnu sobu sa plavim akcentnim zidom da biste razbili bele zidove. Dodajte upečatljiv tepih ili komad zidne umetnosti u plavoj boji da biste upotpunili izgled.

Imajte samopouzdanja kada je u pitanje korišćenje boja i ne bežite od kontrasta, koji je glavna komponenta stila. Na primer, crno-belo je moćna kombinacija koja se često pojavljuje u mnogim savremenim domovima. Smele boje sa zanimljivim kontradikcijama ili monohromatskim pristupom su više nego dobrodošle i u savremenoj dnevnoj sobi.

  1. Koristite prirodni tekstil

Pamuk, vuna, lan i svila su primeri prirodnih tkanina uobičajenih u savremenim prostorima. Ovi tekstili su omiljeni zbog svojih tekstura i neutralnih tonova. Možete da unesete smele boje ili upadljive šare u dnevni boravak sa jastucima za bacanje, prostirkom ili ćebetom.

Čak i ako vas privlači minimalistička strana savremenog dizajna, koristite tkanine da unesete slojeve teksture u svoju dnevnu sobu. To možete da uradite sa mekim i gipkim jastucima sa akcentima raspoređenim na čupavom kauču ili zavesama od poda do plafona, na primer.

  1. Dodajte elegantan nameštaj

Savremeni nameštaj za dnevnu sobu ima glatke površine i čiste linije. Rezbarije i ukrasi se obično izostavljaju, a siluete su tanke I prefinjene. Većina nameštaja je napravljena od svetlog drveta poput breze i javora, prozirnog i mat stakla i metala poput nikla, hroma i nerđajućeg čelika.

Mermer je još jedan popularan izbor u savremenim enterijerima. Glatki, jaki nameštaj sa mermernom završnom obradom skoro uvek će se uklopiti u savremenu dnevnu sobu. Ali previše završnih obrada i oblika može stvoriti konfuziju u izgledu, pa izaberite temu sa bojama i materijalima koje ćete koristiti u celoj prostoriji.

  1. Pomešajte stil različitim linijama

Raznovrsne linije su neophodne u savremenoj dnevnoj sobi. Za razliku od modernog dizajna, savremeni stil kombinuje meke obline sa čistim linijama kako bi dizajn učinio estetski privlačnijim.

Na primer, možete koristiti sofu i otomansku garnituru mekih linija, a zatim dodati oštru lampu koja privlači pažnju oštrim, ravnim profilom. Za vizuelnu zanimljivost, dodajte geometrijski tepih i zavese od poda do plafona.