Connect with us

Upište pojam za pretragu

Lifestyle

KAKO LAKŠE PODNIJETI JUŽINU I NAGLU PROMJENU VREMENA? DONOSIMO NEKOLIKO SAVJETA

Nakon zimske hladnoće i minusa, kada se pojave nadprosječno visoke temperature i južina, mnogi završe prikovani za krevet.

Skokovi temperature sa niskih na visoke (i obrnuto) utiču na krvni tlak, srce i cirkulaciju općenito, što u konačnici može dovesti do raznih zdravstvenih problema poput glavobolje, nesanice i umora. Uz njih često dolazi i do osjećaja nervoze i razdražljivosti.

Za vrijeme južine, velika je vjerovatnoća da će meteoropate zapasti neki od ovih problema. U nastavku saznajte kako ih možete olakšati.

PRIPREMITE TIJELO NA RAZLIKE U TEMPERATURI

Kao što svakog jutra prije izlaska provjeravate kakva je temperatura kako biste donijeli odluku šta obući, tako provjerite i razlikuju li se radikalno jutarnja i dnevna temperatura kako biste pripremili tijelo na ono što dolazi. Ako ste jedna od osoba osjetljivijih na promjene vremena, kod prvih simptoma glavobolje možete uzeti paracetamol i riješiti se te neugodne pojave. prenosi AVaz

IZAĐITE U PRIRODU I AKTIVIRAJTE SE

Bilo koji oblik tjelesne aktivnosti u trajanju od najmanje pola sata dnevno učinit će organizam stabilnijim i otpornijim na vremenske promjene. Još je bolje ako se fizička aktivnost odvija u prirodi na čistom zraku.

Svejedno je jeste li se odlučili za brzo hodanje ili neki drugi oblik aktivnog treninga, aktivnosti u prirodi pomoći će vam da se riješite stresa i bolje osjećate, a uz to vam mogu smanjiti šanse za pojavu glavobolje.

NEKA VAŠA PREHRANA BUDE RAZNOLIKA I PUNA VITAMINA

Zdrava i pravilna prehrana bogata voćem i povrćem dobar je preduvjet za ublažavanje negativnih posljedica vremena. Uz raznoliku prehranu važno je i redovno unošenje vode. Preporučuje se dnevni unos od 2 do 3 litre.

ZAMIJENITE KAFU BILJNIM ČAJEM

Kako biste se lakše nosili s meteoropatijom, pomoć možete potražiti u opuštanju s različitim biljnim napicima ili obogaćivanjem obroka s dodacima prehrane. Biljni čajevi poput kamilice, pasjeg trna ili limete pomažu opustiti živce, piše Zadovoljna.hr.