Connect with us

Upište pojam za pretragu

Lifestyle

Kardiologinja otkrila koju popularnu brzu hranu nikad ne jede

Koliko god primamljiva bila, nezdrava hrana jedan je od najvećih neprijatelja zdravog srca. Kardiolog Elizabet Klodas (Elizabeth) dobro je svjesna toga i zato nikad ne jede čips. Kako kaže, riječ je o namirnici koja ima visok sadržaj aditiva, a malo vlakana i drugih korisnih nutrijenata.

– Ako tokom godine pojedemo samo jednu vrećicu čipsa dnevno, mogli bismo unijeti 3/4 čaše soli u tijelo i udebljati se oko sedam kilograma. Previše natrija može povisiti vaš krvni tlak, a značajan porast tjelesne težine može nepovoljno utjecati na vaš holesterol i šećer u krvi – pojasnila je dr. Klodas za CNBC.

Studije pokazuju da konzumacija hrane loše kvalitete negativno utječe na rad krvnih žila unutar nekoliko sati nakon konzumiranja. Srećom, postoje alternative. Doktorica je otkrila za kojim alternativama za čips poseže kad želi nešto grickati.
Humus s povrćem

Ovo je obilan međuobrok, bogat vlaknima, zdravim mastima i proteinima.
Sirovi orasi

Izbjegavajte slane varijante i dobit ćete sve nutritivne prednosti oraha, bez da tijelo opteretite natrijem.
Voće

Dvije male banane ili tri naranče kalorijski su ekvivalentne maloj vrećici čipsa. No, voćem unosite i vitamine, antioksidanse i vlakna.

– Često posežemo za čipsom, ne zato što smo gladni, već zato što nam je dosadno ili jednostavno žudimo za njim. Ali čips aktivno sabotira naše napore da poboljšamo zdravlje srca. Umjesto toga, potražite opcije koje sadrže cjelovita prehrambena vlakna, omega-3 masne kiseline, antioksidanse i biljne sterole koji pomažu u snižavanju holesterola – poručila je dr. Klodas. prneosi Avaz