Connect with us

Upište pojam za pretragu

Lifestyle

Koje namirnice izbjegavati tokom sezonskih alergija

Simptomi alergije su kijanje, kašalj, curenje iz nosa ili svrab očiju i grla što značajno otežava svakodnevni život. Pored uzimanja lijekova protiv alergija, postoje namirnice koje treba izbjegavati kako bi osobe koje muči alergija prošle lakše kroz taj period godine, prenosi “Politikin magazin”.

Namirnice koje sadrži profline, koji su proteini slični proteinima polena breze i mogu izazvati simptome kao što su otok ili svrab u ustima, jeziku ili usnama su breskve, šljive, kajsije, jabuke, kivi, kruške, trešnje, mrkva, celer, bademi, lješnjici, kikiriki, soja, kim, peršun. Ukoliko ste alergični na polen ambrozije, namirnice koje bi mogle da izazovu simptome koji uključuju svrab ili peckanje u ustima i grlu i kašalj su suncokret, banane, krastavci, dinje, tikvice i kivi. Oni koji su alergični na polen trave trebalo bi da izbjegavaju hranu koja sadrži likopen jer može da izazove alergijske reakcije.

To znači da bi morali da se uzdrže od paradajza, kikirikija, blitve i celera. Takođe, previše začina u hrani može pogoršati simptome alergije kao što su curenje iz nosa i suzne oči, navedeno je na sajtu “medicin.net”. Pržena hrana i hrana napravljena od rafinisanog brašna, šećera ili tone soli mogu, takođe, da pogoršaju simptome alergije. Ljudi koji imaju alergiju na polen trave ne bi trebalo da piju pivo jer može da pogorša simptome alergije. prenose Nezavisne