Connect with us

Upište pojam za pretragu

Lifestyle

Koliko BANANA smijemo da pojedemo dnevno? Ovo voće je superzdravo, ali ako pretjerate s njim – postoji mnogo posljedica

Banane su vrlo popularno voće, što ne čudi – one su božanstvenog ukusa, vrlo praktične jer se lako pakuju i pretvaraju u kašu, a osnovni su sastojak mnogih jela u kuhinjama širom svijeta.

Međutim, iako je ova voćka nesumnjivo zdrava i hranljiva užina, previše banana može biti škodljivo. Koliko banana je, zapravo, previše?

Zbog čega treba jesti banane?

Ovo voće je odličan izvor više esencijalnih hranljivih materija, uključujući kalijum, vitamine B6 i C, mangan…

Banane obiluju hranljivim materijama:

105 kalorija
27 grama ugljenih hidrata
3 grama vlakana
0,3 grama masti
1 gram proteina
17% preporučenog dnevnog unosa vitamina C
22% preporučenog dnevnog unosa vitamina B6
12% preporučenog dnevnog unosa kalijuma
16% preporučenog dnevnog unosa mangana
8% preporučenog dnevnog unosa magnezijuma

Istraživanje indijskih naučnika čiji su rezultati objavljeni 2016. u medicinskom magazinu Food Chemistry, pokazalo je da banane sadrže razna biljna jedinjenja koja mogu da smanje stres, zapaljenje i rizik za nastanak hroničnih bolesti.

Šta se desi ako pojedete previše banana?

Banane su zdrav dodatak ishrani za većinu ljudi, ali kao i u slučaju svake hrane – ako ih pojedete previše, može biti više štete nego koristi.

Obično se ova voćka ne smatra visokokaloričnom, ali ako pretjerujete s njima unijet ćete više kalorija nego što je tijelu potrebno i dovesti do povećanja tjelesne težine.

Pored toga, više od 90% kalorija u bananama potiče od ugljenih hidrata, a glavni izvor ugljenih hidrata u njima je – bile zrele ili ne – skrob. Kako voće sazreva, skrob se pretvara u šećer, što znači da dok banana bude dovoljno zrela za jelo veliki dio njenih kalorija dolazi iz šećera.

Prekomjerna potrošnja ugljenih hidrata, bez balansiranja sa proteinima i zdravim mastima, može da oteža kontrolu šećera u krvi kod ljudi koji imaju predijabetes ili dijabetes.

Ukoliko jedete previše banana, a ne unosite drugu hranu koja ima nutrijente koje ovom voću nedostaju, možete imati nedovoljan nivo proteina, masti, kalcijuma, vitamina D i gvožđa, piše medicinska platforma Healthline.

Koliko banana dnevno treba jesti?

Ravnoteža je obilježje zdrave ishrane, što znači da ne postoji određen broj banana dnevno koji se automatski smatra dobrim ili lošim.

Vaš organizam je složen sistem koji zahteva mnogo vrsta hranljivih materija da bi funkcionisao pravilno, a najbolji način da mu to pružite jeste da ne pretjerujete ni sa čim i hranite se raznovrsno.

Ipak, jedna do dvije banane dnevno smatraju se umerenim unosom ovog voća, piše Healthline, kod većine zdravih ljudi, ali se ne smije zapostaviti unos ostalog voća, povrća, nemasnih proteina i zdravih masti, piše Glossy.