Connect with us

Upište pojam za pretragu

Lifestyle

Krompirovo mlijeko, napitak koji će možda osvojiti svijet

Najnovija alternativa zanimljivi napitak “Krompirovo mlijeko” mogla pokazati kao dobra zamjena, jer je njen glavni sastojak dostupan i jeftin.

Krompirovo mlijeko ne zvuči kao najukusnija stvar na svijetu, ali opet, ni ovseno mlijeko ili sojino mlijeko ako pogledajte koliko su postali popularni ne sumnjamo da neće i ovo od krompira!

Da ne pominjemo da je ova nova alternativa mliječnim proizvodima – krompirovo mlijeko očigledno “ukusno kremasto” i odlično funkcioniše za domaći latte i kapućino. Osim toga, skromni mali krompiri koriste mnogo manje zemlje i resursa od drugih biljaka koje se trenutno koriste za mlijeko, što i povrće i mlijeko čini pristupačnijim.

Švedska kompanija DUG, jedini svjetski komercijalno dostupan brend mlijeka koje se pravi od krompira, nedavno je debitovao na tržištu Velike Britanije, gdje se očekuje da će imati veliki uticaj isključivo na osnovu potražnje za alternativama životinjskih proizvoda na tom tržištu. Ukoro planiraju da se prošire i na druge evropske zemlje, kao i na kinesko tržište, ali ne izgleda vjerovatno da će lansiranje u SAD biti u bliskoj budućnosti.

DUG-ova verzija krompirovog mlijeka sadrži maltodekstrin, protein graška, vlakna cikorije, ulje repice, fruktozu (šećer), saharozu (šećer), regulator kiselosti, kalcijum karbonat, suncokretov lecitin (emulgator), prirodnu aromu i prepuna je vitamina.

Oni koji su probali DUG mlijeko od krompira opisali su njen ukus kao “neutralan” ili su se žalili na fiziološki ukus. Nedostatak proteina takođe može biti problem za neke ljude. Sa samo jednim gramom proteina po porciji, u poređenju sa osam grama sojinog mlijeka i tri za ovseno mlijeko, to nije baš proteinska elektrana, ali to ne bi trebalo da bude previše važno ako proteine dobijate iz drugih izvora.

Međutim, ako umirete od želje da probate mlijeko od krompira, biće vam drago da znate da ga možete napraviti sami, jer postoje desetine recepata dostupnih na mreži. U suštini, samo skuhate krompir, zatim ga pomješajte sa vodom u kojoj se kuhao, procijedite i dodajte još vode dok ne postigne željenu gustinu, piše Zanimljivosti dana.