Connect with us

Upište pojam za pretragu

Lifestyle

Lijekove nikad ne uzimajte uz ova pića

Možda ste se nebrojano puta našli u prilici da ste lijek popili sa prvim pićem koje vam je pri ruci. Ipak, najnovija studija pokazuje da postoje pića sa kojima nikada ne bi trebalo da uzimate lijek, čak ni onaj koji se izdaje bez recepta, piše Cafe.

Iako se ove oznake često nalaze i u uputstvu samih lijekova, veoma je važno da ih poštujete. Studija objavljena u “Saudi Pharmaceutical Journal” razmatra efekte konzumiranja raznih pića uz lijekove u vidu pilula, kapsula, tableta.

“Testirana pića ne bi trebalo da se koriste kao zamjena za vodu prilikom uzimanja lijekova. To je zato što su u skoro svim slučajevima ova pića značajno produžila vrijeme “raspadanja” lijekova, što može dovesti do rastvaranja lijeka prije nego što je namijenjeno da ga tijelo apsorbuje. Ovo, naravno, može uticati na njegovu efikasnost u ublažavanju simptoma i potencijalno drugih problema”, navodi istraživači studije.

Evo o kojim pićima je riječ:

Kafa

Ne samo da znamo da kafa sadrži moćna jedinjenja i kofein koji potencijalno može izazvati interakcije sa lijekovima, već studija sugeriše da topli napici, poput kafe, mogu potpuno promijeniti hemiju lijeka.

Cijeđena pomorandža

Poznat po vitaminu C, sok od pomorandže može biti piće kojem se okrećete čim se prehladite. U slučaju ove studije, otkriveno je da je sok od pomorandže jedno od glavnih pića koje je uticalo na vremensko oslobađanje lijeka.

Energetska pića

Energetsko piće je prva opcija kada osjetite da vam fali malo snage. Međutim, energetska pića su takođe bila među pićima za koja istraživači kažu da bi trebalo da izbjegnete kada je vrijeme za lijek. Takođe, ispijanje previše energetskih napitaka može biti izuzetno štetno za vaše zdravlje.

Mlijeko

Lijek može imati kontra efekat ako se uzima sa mlijekom. Kalcijum iz mlijeka, koji se u organima za varenje lako vezuje za određene medikamente, stvara jedinjenja koja se teže rastapaju, zbog čega ne mogu da se apsorbuju u krvotoku, upozoravaju ljekari njemačkog nacionalnog udruženja.