Connect with us

Upište pojam za pretragu

Lifestyle

Mnogi nisu svjesni da štucanje može biti opasno: Evo kada trebate otići doktoru

Obično prolazi samo od sebe nakon nekog vremena, ali ponekad može biti uporan i trajati dulje, što može biti neugodno, posebno u društvu ili na poslu.

Što uzrokuje štucanje? To je brza i nehotična kontrakcija mišića dijafragme i mišića između rebara koji su uključeni u disanje, praćena zatvaranjem glotisa, mišićnog prstena koji zatvara dišni put nakon gutanja. Dr. Mark Loafman, obiteljski liječnik iz Chicaga, objašnjava da zatvaranje glotisa proizvodi zvuk “hik”. Većina epizoda štucanja kratkotrajna je i obično nije zabrinjavajuća.

Postoje različite teorije o tome zašto neki ljudi imaju češće epizode štucanja od drugih, a češće se javljaju kod starijih muškaraca. No, unatoč općenitim pretpostavkama, nitko ne zna točan uzrok, piše NY Post.

Obratite pozornost

Iako postoje mnogi kućni lijekovi za štucanje, poput zadržavanja daha ili izvođenja Valsalvinog manevra, nema dovoljno znanstvenih dokaza koji bi potvrdili njihovu učinkovitost. No, dr. Loafman primjećuje da su neki pacijenti imali koristi od ovih metoda.

Važno je napomenuti da štucanje obično prestaje samo od sebe, ali ako traje satima ili se često ponavlja, trebali biste potražiti liječničku pomoć, jer to može biti simptom nekog ozbiljnijeg zdravstvenog problema, prenosi klik.