Connect with us

Upište pojam za pretragu

Lifestyle

Moćan napitak koji reguliše šećer u krvi

Kada se nivo glukoze stavi pod kontrolu, snižava se rizik od bolesti bubrega, srca i drugih komplikacija koje mogu da se jave zbog dijabetesa.

Nivo šećera u krvi može da se kontroliše pomoću lijekova, fizičke aktivnosti, ali i hrane. Važno je napomenuti da nijedna namirnica ili napitak nisu sami po sebi dovoljni da se šećer stavi pod kontrolu. Važno je da cjelokupna ishrana bude odgovarajuća, a da se istovremeno izbjegavaju namirnice i napici koji naglo podižu šećer.

S tim u vezi, nutricionistkinja Ejmi Gudson je otkrila da je jedan napitak posebno od pomoći u regulaciji nivoa šećera u krvi, a riječ je o kravljem mlijeku.

“Činjenica je da mnogi ljudi konzumiraju dosta šećera iz sokova, zaslađenih čajeva, fensi kafa, smuti napitaka i slično, a to doprinosi naglim promjenama nivoa šećera u krvi. Kada je riječ o održavanju stabilnog nivoa šećera, napitak koji sadrži ugljene hidrate i proteine je ključan”, kaže Gudsonova.

Nutricionistkinja objašnjava da protein usporava varenje, zbog čega ćete duže biti siti, a time sprečava i nagle promjene nivoa šećera.

“Voda je sjajna za hidrataciju, ali ne utiče na nivo šećera u krvi”, dodaje ona.

Kombinacija proteina i ugljenog hidrata je ono što čini kravlje mlijeko sjajnim napitkom za regulaciju nivoa šećera u krvi kod dijabetesa i predijabetesa.

Jedno istraživanje je pokazalo i da ovaj napitak ne samo što pomaže u kontroli nivoa šećera, već i poboljšava insulinski odgovor, piše Stil kurir