Connect with us

Upište pojam za pretragu

Lifestyle

Mršavljenje ne zavisi samo od ishrane i vježbanja

Džejmsova, koja je savjetnica i glumice Margo Robi, kaže da faktori poput hormona, spavanja, upala, mikrobioma u crijevima, lijekova, neizraženih emocija i gena utiču na to hoćemo li izgubiti kilograme ili ne, piše Cafe.

Nutricionistkinja, koja 12 godina pomaže ženama da izgube suvišne kilograme, osmislila je jednačinu za koju vjeruje da će rezultirati gubitkom kilograma, a ona glasi: promjene masnoća u tijelu = hrana + kretanje + hormoni + spavanje + mikrobiom u crijevima + upala + lijekovi + neizražene emocije + geni.

Spavanje

Nedostatak sna povećava osjećaj gladi i unos hrane jer ugljikohidrati i masnoće potiču rad mozga nakon nedovoljno sna. Kako bi se to spriječilo, preporuka je spavati minimalno sedam sati dnevno. Ako ne možete zaspati, Dejna Džejms preporučuje uzimanje 300 miligrama magnezijum glicinata.

Neizraženi osjećaji

Džejmsova ovo smatra najzanimljivijom komponentom jednačine mršavljenja jer osjećaje često ignorišemo s obzirom na to da ih je teško izmjeriti. Svoje klijente koji se iznenada udebljaju često pita postoje li neki osjećaji koje ne pokazuju. To može biti svađa s nekimedo koga nam je stalo, a kojoj se ne nazire kraj, ili nešto što se dogodilo kada smo bili mlađi, a što je na nas imalo negativan uticaj.

Kada su naučnici pretile pacijente kojima je predstojala operacija želuca, otkrili su da je 75 odsto njih doživjelo barem jedno štetno iskustvo u djetinjstvu, istakla je Džejmsova. Ta loša iskustva uključivala su emocionalno zanemarivanje, emocionalno zlostavljanje, razvod, seksualno zlostavljanje i fizičko nasilje.

Hormoni

Mnogi ljudi kojima se tjelesna težina neočekivano poveća vjeruju da je to zbog neravnoteže hormona štitne žlijezde, ali Džejmsova objašnjava da to ne mora uvijek biti razlog. Hormoni štitne žlijezde imaju važnu ulogu u reguliranju metabolizma, ali postoje i drugi hormoni koji utiču na debljanje i mršavljenje.

To uključuje inzulin, glukagon, leptin, grelin, kortizol, adrenalin te polne hormone estrogen, progesteron i testosteron.

Upala

Dejna Džejms napominje da je, takođe, važno obratiti pažnju na to koja hrana uzrokuje upalu te je izbjegavati. Preporučuje veću konzumaciju povrća te manju konzumaciju nezdrave hrane. Nutricionistkinja preporučuje da se tokom četiri sedmice izbjegavaju gluten i mliječni proizvodi kako bi se lakše došlo do uzroka neravnoteže u crijevnom mikrobiomu te da se napravi provjera nivoa žive u organizmu.