Connect with us

Upište pojam za pretragu

Lifestyle

Naizgled sitna promjena smanjuje rizik od infarkta i do 75 posto!

To potvrđuju i brojna istraživanja koja su došla do istog zaključka: više od 70 postosrčanih i moždanih udara bi moglo da bude spriječeno, pod uslovom da ljudi spavaju koliko je potrebno!

Istraživači su tokom deset godina pratili 7.203 zdravih ljudi, starijih od 50 godina, ocijenivši ih od nula do pet, za dužinu i kvalitet sna. Većina je dobila tri ili četiri. Samo jedan od deset je imao najviše ocijene.

Rizik od srčanog i moždanog udara bio je 75 posto manji, kod onih koji su bili najodmorniji, nego kod najumornijih.

Opasnost je pala za 22 procenta, sa svakim povećanjem poena za spavanje, saopšteno je na sastanku Evropskog kardiološkog društva u Barseloni. Rezultati su naveli naučnike da traže više informacija o spavanju.

Doktor Aboubakari Nambiema, sa francuskog Nacionalnog instituta za zdravlje i medicinska istraživanja kaže da je potrebna veća svijest o važnosti dobrog sna za održavanje zdravog srca.

Profesor Džejms Lejper, iz Britanske fondacije za srce smatra da dobar san omogućava tijelu da se odmori, što opušta krvne sudove i smanjuje krvni pritisak.

Međutim, postoje i drugi načini na koje loš san može povećati rizik od srčanih bolesti ili moždanog udara, uključujući povećanje upale i uticaj na područje mozga, koje kontroliše nivoe hormona stresa.

“Mehanizam je, po mom mišljenju, abnormalna aktivacija odgovora na stres kao rezultat potrebe da se prevaziđe nedostatak sna. Ono što znamo je da tada imate povišen krvni pritisak, izmijenjene imunološke reakcije, upalu, što dugoročno može dovesti do većeg rizika od moždanog i srčanog udara”, poručio je profesor Rasel Foster, piše Krstarica.