Connect with us

Upište pojam za pretragu

Lifestyle

Namirnice zbog kojih možete da dehidrirate

Stručnjaci upozoravaju da ukoliko želimo da naš organizam bude hidriran, nije dovoljno samo da pijemo puno vode, već i da vodimo računa o unosu određenih namirnica.

Studija koju su sproveli američki nutricionisti pokazala je nevjerovatnu činjenicu da 75 odsto ljudi pati od hronične dehidratacije. Vjerovatno ste čuli da treba smanjiti unos namirnica sa visokim sadržajem natrijuma i soli, ali tu se spisak ne završava. Dehidrataciju može izazvati i druge vrste hrane…

1. Sušena ćuretina
Sušena ćuretina jeste bogata proteinima, tako da je dobra opcija za one koji su na proteinskoj dijeti. Ali visok sadržaj proteina i so koja je neizostavni sastojak isušiće vaše tijelo. Zato je preporučljivo da uzimate manje porcije i količine.

2. Tijesta od cijelog zrna
Iako tijesto i tjestenine od cijelog zrna mnogi koji vode računa o ishrani vole da konzumiraju, treba obratiti pažnju na ostale stvari. Ovo tijesto sadrži natrijum za “povećanje zapremine” i sprječavanje fermentacije tijesta. Veće količine natrijuma izazivaju jači osjećaj žeđi koju osjećate. Ove namirnice sadrže vlakna koja brzo apsorbuju vodu i tako oduzimaju vodu vašem organizmu.

3. Kofein
Najnovije studije su pokazale da kofein može ubrzati dehidrataciju organizma. Zbog toga se i preporučuje da se uz šoljicu kafe uzme i čaša vode, ali i da više pijete vode tokom dana.

4. Soja sos
Kao i kod prethodnih namirnica, i o soja sos sadrži dosta natrijuma u sebi koja nesumnjivo vodi do dehidratacije, piše B92.