Connect with us

Upište pojam za pretragu

Lifestyle

Nedostaje li vam vitamin D? Ovo su četiri ključna znaka da biste trebali dodati suplemente u svoju prehranu

Vitalni vitamin je jedan od nekoliko koji su nam potrebni u našem tijelu za održavanje dobrog zdravlja. Bez toga možemo iskusiti niz neugodnih simptoma – od umora i slabosti mišića do bolova u kostima i promjena raspoloženja – ali neće svi pokazati jasne znakove nedostatka vitamina D, zbog čega je još važnije podvrgavati se redovnim kontrolama.

Vitamin D igra važnu ulogu u regulaciji nivoa kalcija te u izgradnji i održavanju kostiju. Također, je važan za zgrušavanje krvi, jačanje imunološkog sistema i rast mišića.

Nedostatak vitamina D je uobičajen globalni problem koji pogađa oko milijardu ljudi širom svijeta. Uzrokuje probleme s vašim kostima i mišićima i najčešće pogađa ljude starije od 65 godina.

Simptomi nedostatka vitamina D kod odraslih možda nisu očigledni, ali su ključni znakovi nedostatka su umor, bol u kostima, slabost mišića i promjene raspoloženja.

Lista simptoma je sljedeća:

Umor

Bol u kostima

Slabost mišića, bolovi u mišićima ili grčevi u mišićima

Promjene raspoloženja, poput depresije

Loš san

Gubitak apetita

Gubitak kose

Blijeda koža

Međutim, možda nemate znakove ili simptome nedostatka vitamina D, što bi moglo biti detektovano rutinskim testom krvi. prenosi Klix