Connect with us

Upište pojam za pretragu

Lifestyle

NEPRAVILAN NAČIN SPAVANJA MOŽE DOVESTI DO OVIH OBOLJENJA

Nepravilan način spavanja može začepiti vaše arterije i poveća šanse za razvoj bolesti. Studija je pratila obrasce spavanja u odnosu na stopu srčanog i moždanog udara kod 2.000 odraslih Amerikanaca tokom tri godine.

Utvrđeno je da je rizik od srčanog udara porastao za 140 posto za one s nepravilnim obrascima spavanja u toku jedne sedmice. Također su otkrili da su se šanse za moždani udar povećale za 120 posto kod onih koji su imali nepravilan način spavanja.

Vodeća autorka Kelsey Full iz medicinskog centra Univerziteta Vanderbilt u Nešvilu rekla je da bi ljudi trebali poboljšati san kako bi se brinuli o zdravlju srca.

Održavanje redovnog rasporeda spavanja i smanjenje varijabilnosti u snu je lako podesivo životno ponašanje koje ne samo da može pomoći u poboljšanju sna, već i pomogne u smanjenju kardiovaskularnog rizika kod starijih odraslih
Kardiovaskularna bolest je širok pojam za stanja koja pogađaju srce ili krvne sudove i jedan je od glavnih uzroka smrti i invaliditeta u Velikoj Britaniji. Stanja uključuju srčane udare, kada je krv do srca blokirana nagomilavanjem holesterola, i moždani udar, kada se to dešava s krvlju u mozgu.

Visok krvni pritisak i holesterol, pušenje, dijabetes, prekomjerna težina i nedovoljno vježbanja povećavaju rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Studija, objavljena u Journal of the American Heart Association, razmatrala je vezu između stanja i obrazaca spavanja. Istraživači su pratili obrasce spavanja u odnosu na stopu srčanog i moždanog udara kod 2.000 odraslih Amerikanaca tokom tri godine. Prethodne studije povezale su loš san s nekoliko drugih stanja opasnih po život, uključujući hipertenziju, gojaznost, dijabetes tipa 2 i bolesti srca, piše Hayat.