Connect with us

Upište pojam za pretragu

Lifestyle

NEPRIJATAN MIRIS TIJELA OTKRIVA BOLEST: Ako se ovi dijelovi “osjećaju”, to je loš znak

Dok je jutarnji zadah iz usta potpuno normalan, jer se noću luči manje pljuvačke, neki delovi tela ne bi trebalo da imaju neprijatan miris.

U suprotnom, moguće je da se razvila neka infekcija i treba se obratiti ljekaru. Prisustvo bakterija i njihovo obilnije razmožavanje mogu biti razlog neprijatnog mirisa, baš kao što je to slučaj sa ustima ujutru. Međutim, ukoliko ste ujutru oprali zube i napili se dovoljno vode, a uskoro se ponovo osjeti zadah, možda je došlo do bolesti – desni ili sinusa, na primjer. Upala desni može izazvati blago “metalni” miris, ali i dijabetičari, na primjer, imaju blago “voćkasti” zadah.

Bakterije su razlog i štoznoj nekad ima neprijatan miris. Na zdravom tijelu i tek okupanom tijelu, on obično ne smrdi, ali u dodiru s mikrobima na koži, počinje da se “osjeća”. Redovno pranje i presvlačenje, kao i korišćenje dezodoransa, rješava ovaj problem.

Uši nikada ne smrde, premda se u njihovoj unutrašnjosti skuplja vosak i izgledaju prljavo. Ako osjetite nešto, obavezno prekontrolišite da nije došlo do upale ili infekcije, naročito ako je riječ o djetetu. Ne zaboravite da mališani često mogu da gurnu nešto u uho, pa i to može biti osnovni uzrok problema.

Pupak ne treba da ima bilo kakav miris. Ako osjetite takvu neprijatnost, takođe, razlog je infekcija, nekad izazvana neprimetnom povredom, poput ogrebotine. U slučaju pirsinga, moguće su ozbiljne infekcije koje dovode do smrada, hitno se javite ljekaru.