Connect with us

Upište pojam za pretragu

Lifestyle

Nikada ne kupujte multivitamine koji sadrže ove sastojke

U nekim slučajevima svakodnevno uzimanje multivitamina s određenim sastojcima može uzrokovati više štete nego koristi, piše Best Life, zbog čega mnogi liječnici savjetuju da ih ne uzimate.

“Općenito, ne bih preporučio uzimanje bezreceptnih multivitaminskih dodataka koji ne ciljaju na određene nedostatke niti postižu određene ciljeve”, kaže Thomas Pontinen, liječnik iz Centra za kontrolu boli. “Najbolji pristup suplementaciji je konzultirati se s liječnikom kako biste razvili prilagođeni režim na temelju vaših specifičnih potreba.

Međutim, ako planirate nastaviti uzimati multivitamine, sljedeća najbolja stvar je pregledati popis sastojaka i osigurati da ne pretjerate ni s jednom stvari. Pitate se što tražiti na etiketi? Ovo je šest glavnih sastojaka o kojima treba voditi računa, kažu liječnici.
1. Kalcij

Amber Robins, liječnica obiteljske medicine, kaže da nikada ne biste trebali kupovati multivitamine s pretjeranim količinama kalcija.

“Za neke koji imaju visoke razine kalcija, dodavanje više kalcija u njihovu prehranu može dovesti do štetnih nuspojava”, kaže Robins za Best Life. “Bubrežni kamenci, zatvor i promijenjen mentalni status simptomi su povišene razine kalcija.”

Prema medicinskim stručnjacima s Mount Sinai, “svaki sastojak višestrukog vitaminskog dodatka može biti toksičan u velikim količinama.” Međutim, primjećuju da je kalcij jedan od dva sastojka – željezo je drugi – koji dolazi s “najozbiljnijim rizicima”.
2. Željezo

Za osobe koje ne pate od nedostatka željeza, uzimanje multivitamina s dodatkom željeza može uzrokovati potencijalno ozbiljne nuspojave.

“Kod zdravih ljudi, uzimanje visokih doza dodataka željeza (osobito na prazan želudac) može uzrokovati želučane tegobe, zatvor, mučninu, bolove u trbuhu, povraćanje i proljev”, kažu u Nacionalnom institutu za zdravlje (NIH). “Velike količine željeza također mogu uzrokovati ozbiljnije posljedice, uključujući upalu želučane sluznice i čireve. Visoke doze željeza također mogu smanjiti apsorpciju cinka.”

“Iako željezo može biti važno ako imate anemiju uzrokovanu nedostatkom željeza, ne trebate ga u multivitaminima ako vam je krvna slika normalna”, dodaje Robins.
3. Bakar

Pontinen kaže da, poput kalcija, i drugi metalni elementi poput bakra mogu biti problematični kada se nalaze u multivitaminima u visokim dozama.

“Postoje specifične preporučene količine unosa za ove hranjive tvari, a ljudsko tijelo se oslanja na pažljivo uređenu ravnotežu minerala u tragovima kako bi ispunilo osnovne zdravstvene funkcije”, objašnjava. “Previše bakra može učiniti da se osjećate bolesno, čak i oštetiti bubrege, jetru, srce i mozak. Oba minerala (kalcij i bakar) ključni su za funkcioniranje života, ali preporučujem da ih izbjegavate u dodacima osim ako znate da su vam potrebni.”
4. Retinol

Vitamin A utječe na mnogo funkcija u tijelu. Može vam pomoći u održavanju zdravih organa, zdravog imunološkog sustava, reproduktivnog sustava i vida.

Međutim, stručnjaci kažu da biste trebali sav vitamin A koji vam je potreban moći unijeti prehranom i da previše vitamina A može uzrokovati štetne učinke kod nekih osoba.

“Trudnicama se posebno savjetuje da budu oprezne s uzimanjem dodataka prehrani s čistim vitaminom A jer se pokazalo da preveliki unos vitamina uzrokuje probleme u razvoju fetusa”, napominje Pontinen. “Možete se umjesto toga odlučiti za beta-karoten, koji je prekursor vitamina A koji tijelo prvo mora preraditi.”

5. Šećer

Šećer je neaktivni sastojak koji se nalazi u nekim multivitaminima. “Kako bi se izbjegao nepotreban dodatni unos šećera, korisno je pokušati uzimati multivitamine koji nemaju šećera u sebi ili imaju ograničene količine”, kaže Robins.

Pontinen također ne preporučuje proizvode koji sadrže šećerne alkohole. “Šećerni alkoholi, poput sorbitola i ksilitola, ponekad se dodaju multivitaminima za poboljšanje okusa ili teksture. Međutim, kod nekih ljudi mogu uzrokovati probavne probleme poput nadutosti i plinova, a neki od novih šećernih alkohola na tržištu nisu istraženi dovoljno za pravilno određivanje dugoročne sigurnosti”, kaže.
6. DI-alfa-tokoferol (vitamin E)

Konačno, Pontinen ne preporučuje multivitamine koji sadrže dl-alfa-tokoferol, sintetski oblik vitamina E, koji se obično nalazi u mnogim multivitaminskim dodacima prehrani.

“Iako dijeli naziv vitamin E s drugim oblicima, poput prirodnog RRR-alfa-tokoferola, tijelo ga apsorbira daleko manje učinkovito i može izazvati nuspojave poput mučnine i probavnih problema”, kaže on. prenosi n1